Hem Mat & Restaurang Sobrasada på smörstekt rågbröd med kastanjehonung

Sobrasada på smörstekt rågbröd med kastanjehonung

av Livets Goda

Denna tilltuggsanrättning kommer liva upp vilken tillställning som helst, där Aberlour ingår äktenskap med receptet nedan.

Ingredienser (ca 4 personer)

• 8 skivor danskt rågbröd eller liknande
• Sobrasada så att det räcker för fyra personer
• kastanjehonung
* fikonmarmelad
• krasse

Så gör du: 

Dela brödskivorna snett över. Bryn dem i lite smör i en stekpanna så att de blir frasiga.
Lägg dom på en plåt och bred försiktigt över lite fikonmarmelad. Klicka på lagom med sobrasada och grilla snabbt i ugnen på maxvärme ca 2 minuter.
Ta ut och ringla lite kastanjehoung över och toppa med krasse. Servera ljummen…

Abelour A’bunadh 59,8% (Skottland)

Nr 445 / 700 ml / 669 kr / 94P
Gammal kärlek rostar aldrig, säger man och det stämmer om denna whisky, som var vår första stora Abelour kärlek. Visst har whiskyn utvecklats under årens lopp, lite elegantare, lite mer transparens, men jösses, fortfarande som den mest kramgoa 60%´s smocka man kan få och vilja ha. Vår gamle vän fortsätter göra sitt jobb utan att svika och vi gottar oss i en oblygt karamelliserad körsbärs- och citrusfruktighet med torkade aprikoser och aningens vanilj i påslaget. Sherryfaten ger även en vital krydda, vissa tobaksvindar drar förbi och avslutet är lika rikt som långt. Lagring sker i 1st fill Oloroso sherryfat och buteljeras utan vare sig filtrering eller justering av alkoholstyrkan. A´bunadh ges ut i numrerade batcher, den buteljen vi nu provat senast är Batch 067.

KOMBINATIONEN
Med de olika lagren av smaker är det här mer än en enkel toast. Du har rågbrödet med sin lätt rostade ton, fikonmarmeladen som ger höst och mogna fallfruktstoner, sobrasadan som ger en blandning av torkade kryddor, kött och peppar samt kastanjehonungens sötma. För whiskyns del är det bara att ställa in kikarsiktet och skjuta hem godbitarna ur smakregistret. De vitala 59,8-procenten ger tillsammans med sherryfaten en förlängning av toasten som är riktigt imponerande. Som om de här två var gifta på riktigt…

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING