Hem Mat & Restaurang Sojapenslad majskyckling med bacon & roséchampagne

Sojapenslad majskyckling med bacon & roséchampagne

av Livets Goda

Sojapenslad majskyckling: Till en helstekt Bjärekyckling väljer vi att servera potatis, morötter, lök och baconn som får tillagas tillsammans i ugnen. Till denna anrättning rekommenderar vi en förtjusande roséchampagne från Launois, som passar utmärkt med rätten och ger en avslappnad söndagslunchkänsla i family style.

Sojapenslad majskyckling

Stekpanna på bild: Scanpan Maitre D’ (finns hos Sundqvist HÄR)

Sojapenslad majskyckling med bacon
Ingredienser (4 personer)

1 hel, färsk majskyckling (vi valde Bjärefågel)

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Drycken till;

Launois Rosé Valentine
Nr 54864 (750 ml) 12%, 459 kr, 92p
Dosagen säger 7 gr/l men här råder det en förtjusande brut stämning, det vill säga ytterst sparsamma sockerflöden i karaktären och en mer elegant krävande distinkt hållning. Här finns kalkigt mineraliska ådror i fruktigheten som broderas med pomerans, moreller, smultron, jordgubbar och blodapelsin. En tråd av limezest ger en bitterljuv not som sätter sig välplacerat, men det engelska ordet bittersweet är ett mer direkt uttryck för var Rosé Valentine landar i detta. Det råder även stöttande och silkigt drivande tanniner som ger en ödmjuk men rättrådig hållning. Med lite tid i glaset utvecklas små briochenoter som ger en antydan om ridderlig mognad.Och det sistnämnda är en viktig del här, Rosé Valentine utvecklas mycket smakfullt kall serverad i en pinot kupa som sedan får stå och ta till sig lite rumsvärme. Där, efter 6-8 minuter minuter i glaset börjar hon vackert blomma ut på allvar. Där börjar Rosé Valentine visar sina flygfärdiga och vinösa vingar.

Kombinationen
Sälta, sötma och syra är alla egenskaper som rätt champagne med lätthet tar in och lyfter i kombination, och det är exakt en sådan kombination vi har här. Champagnen möter kycklingens möra kött och finner en läcker smakbrygga med citronen, samtidigt som den snyggt skär igenom sältan från sojan och bacon och accentuerar genom att ge rätten större fräschör och fruktighet. Mer bra champagne i kombination med mat är således rådet, som i receptet här.

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING