Hem Vinvärlden Solid as a rock!

Solid as a rock!

av Livets Goda

I byn Rüdesheim i Rheingau finner vi familjeproducenten Josef Leitz, som har över 40 hektar vinodling. Företaget grundades 1955 och sedan 1985 är det Johannes Leitz (då 21 år gammal) som styr rodret. Egendomen var då bara på 3 hektar när den unga och modig Johannes tänkte ”framåt” och ”kvalité” för att kunna överleva, vilket vi nu ett antal år senare kan konstatera var rätt beslut.

Idag består egendomen av 43 hektar planterade vingårdar varav 95% riesling och 5% spätburgunder. 2019 blev det en relativt liten skörd men av mycket fin kvalité! Till skillnad från 2018 fanns det inga riktiga vattenreserver efter vintern, vilket gjorde att växtsäsongen inte riktigt fick samma kickstart som året innan. Blomningen skedde ändå förhållandevis tidigt och det som blev mest tongivande för årgången är den värme och torka som följde under sommaren.

Veckans Dryckestips är Leitz Magic Mountain, som består av 100 procent riesling från de olika vingårdslägena på Rüdesheimer Berg. Vinet klassas av Leitz som andravinet av Grand Vins.

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2019

Solid as a rock kan man väl säga om Leitz viner, både beträffande kvalitet och den ack så viktiga jordmånen. Det finns en inneboende förmåga hos denna domän att på ett naturligt vis ge vinerna styrka och kraft i fruktdrivet samtidigt som den stadiga och i grund fasta ”bergsklippiga” jordmånen ger vinerna syra, finess, renhet och elegans i steget. Leitz Magic Mountain sammanfattar det hela mycket väl, och frukten ja, det ligger fina små örtvegetala och vitblommiga hintar i den bergshamrade citrus-, äpple- och limetonen, som även andas finstämda och svala tropiska vindar och ger snygga, mer exotiska gulorange fruktinslag. Viskositeten i vinet är utsökt och ger en krispigt fyllig gomkänsla, tannindrivet är slipat stensilkigt och efterspelet drar länge och väl med en svepande och långdraget mjuk kryddighet.

Leitz Magic Mountain 2019 är en mycket värdig och välbalanserad riesling, och jag intar vinet med stor kärlek i sin ungdoms glans, både med passande mat eller tilltugg men mer än gärna allena som en socialt underhållande kompis i sällskap faktiskt.

Låt oss dela på en flaska riesling innan vi äter och tar sedan en till butelj av samma vin till det…

91 poäng

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2019
Nr 70626 (750 ml) 13%, 159 kr
Rheingau, Tyskland

Vinet & Maten: Ja, här görs sig asiatiskt kryddad mat och sallad sig mycket väl, liksom sådant som grillad och icke grillad tonfisk, ostar, gröna oliver, stekt lammkorv…

Lagring: Ja, men det här är en utsökt riesling med låt oss säga 6-7 års lagringspotential, men som samtidigt drivs med en ungdomlig pricksäkerhet som är ytterst njutbart idag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING