Hem Vinvärlden Solnäs Cider – ett svenskt hantverk av högsta klass!

Solnäs Cider – ett svenskt hantverk av högsta klass!

av Livets Goda

Kiviks Musteri har producerat cider i mer än femtio år och familjeföretaget som existerat sedan slutet av 1800-talet har blivit något av fanbärare för potentialen som finns i äpplet, vår sannolikt främsta råvara när det kommer till dryckesframställning i landet. Oavsett om det är must eller cider som buteljeras så är kvaliteten central – något jag inte minst noterar i en av mina personliga favoriter, Solnäs Gård!

Solnäs Cider och Rona glas

Det är en mäktig odling, den utanför Fjelie och som går under namnet Solnäs Gård. Jag passerar den varje år, när mina hemtrakter och familj besöks under sommaren och det är lätt att imponeras av de långa raderna av äppelträd som bildar rader likt en vingård. Och är det just något jag tror stenhårt på, något där Sverige faktiskt kan bidra och konkurrera med något unikt och i absolut världsklass, så är det äpplena från Skåne, de som blir till högklassig cider!

Niklas om Kiviks 2019 Solnäs Gård Cider

Solnäs Gård är en mix av sorterna Gloster, Rubinstar och Mutzu från en av landets största och främsta äppelodlingar i Fjelie utanför Lund. Här mognar äpplena tidigare tack vare en varmare sommar och höst än på Österlen. Cidern har jäst i trycktank och när alkoholhalten nått 4,5 procent har den avstannats och kvar har man en klingande ren cider med blott en hint av sötma. Den aromatiska doften får mig att associera till bakade äpplen med diskret kryddighet, inte alls olik nypressad must där frukten också är i centrum. Den fruktbetonade smaken uppvisar fenomenal balans, smeksamma bubblor och en renhet som håller högsta klass. Det är kort och gott en cider som sällar sig till de bästa i vårt land.

Intrycket: 92 LGP

Jag har provat Solnäs Gård till allt från gratinerade musslor till klassisk husmanskost där särskilt en panerad fläskkotlett med örtgräddig sås var en riktig höjdarkombination. Lika god är den också på egen hand men prova också att byta ut klassiskt välkomstbubbel mot denna.

Solnäs Gård Cider årgång 2019 har artikelnummer 81834 och en flaska (750 ml, 4,5%) kostar 69 kronor. Cidern beställer du enkelt till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget & Solnäs Gård HÄR >>>

Ronaglas finner man här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING