Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sommarens fester billiga och svinnsmarta

Sommarens fester billiga och svinnsmarta

av Livets Goda

Sommarens fester billiga och svinnsmarta: Det senaste året har varit ekonomiskt tufft för många hushåll. Med sommarens intåg vankas festsäsong för många svenskar med studentfirande, midsommar och härliga grillkvällar under semestern. Matsmart listar därför sina bästa tips på hur man håller sommarens fester både svinnsmarta och billiga.

Sommarens fester billiga och svinnsmarta

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, utgående sortiment eller varor med korta bäst före-datum. Dessa varor säljs sedan till ett kraftigt rabatterat pris. Det gångna året har präglats av hög inflation, något som har märkts av hos Matsmart som upplevt ett fortsatt högt tryck på sin sajt.

  • Vi brinner för att göra hållbarhet tillgängligt för alla på ett enkelt, roligt och prisvärt sätt. I en tid av ökande inflation och stigande priser anser vi att det är viktigare än någonsin att visa att hållbarhet inte behöver vara dyrt och att det går att vara schysst mot planeten utan att det behöver kosta en förmögenhet, säger Staffan Larsson, Regionchef för Norden på Matsmart.

Under sommaren blir det ofta fler fester än vanligt. Studentmottagningar, midsommarfiranden och grillkvällar under semestern avlöser varandra och för många kan sommarfesterna utgöra en utmaning för plånboken.

  • Under sommaren bjuder vi oftare in till fest, vilket lätt kan bli en ganska dyr historia. Men egentligen behöver det inte bli så dyrt. Med hjälp av några enkla knep kan man få ihop en både svinn- och plånbokssmart fest, säger Staffan Larsson.

Fem tips på hur du ordnar en billig och svinnsmart sommarfest

  1. Sätt menyn efter utbudet. Ett vanligt misstag som kan göra festen onödigt dyr är att ha en färdigplanerad meny innan inköpen görs. Även om detta såklart är praktiskt ur ett planeringsperspektiv så finns risken att ingredienserna i receptet råkar vara dyra. För att undvika detta kan det vara bra att byta taktik och istället utforska vad som finns på extrapris för att därefter bygga sin festmeny utifrån detta. Passa även på att gå på upptäcktsfärd i “kort datum”-kylen. Där kan du hitta många finfina råvaror som snart kommer gå ut och därför har en billigare prislapp.
  2. Släpp genomgående teman helt och våga bjud på lite spretigare plockmat. Sikta på mängder med snacks och tilltugg i en stor buffé där du väljer utifrån säsong och kampanjpriser. Då går det att hitta erbjudanden som gör det billigare. Dessutom går det ofta också att hitta snacks i storpack, vilket pressar ned prislappen ytterligare.
  3. Ställ till med knytkalas. Att be sina gäster att ta med sig sitt favorittillbehör till grillen är ett smart sätt att både få ner prislappen på kalaset och att se till att alla kan äta något de tycker om.
  4. Satsa på vegetariskt. Att grilla spetskål eller grillost blir oftast mycket billigare än att bjuda på köttalternativ. Även om köttet känns som en självklarhet på grillen så finns det gott om smarriga vegetariska alternativ att prova på. Dessutom är det snällare mot planeten.
  5. Utforska frysdisken. Frysta grönsaker brukar ofta kunna ligga lite lägre i pris än färska, men är precis lika goda och nyttiga. Givetvis kan det vara svårt att ersätta en färsk grönsak med en fryst om den ska serveras som den är, men om du exempelvis bjuder på soppa till förrätt, paj eller gratäng är frysta bär och grönsaker perfekta

RELATERAD LÄSNING