Hem Vinvärlden Sommarens grillvin har landat – Irwin & Ribera del Duero

Sommarens grillvin har landat – Irwin & Ribera del Duero

av Livets Goda

Ribera del Duero hör utan tvivel till Spaniens absolut främsta vinregioner, kanske till och med det vassaste skulle nog många hävda. Här härskar tinto fino, druvan som på andra sidan gränsen, när floden byter namn till Douro, ändrar till tinta roriz. Härifrån kommer nyheten Irwin & Ribera del Duero – ett vin som vi nu har i våra glas och som definitivt kan få slänga sig med epitetet sommarens grillvin.

Förutom att gå under namnen tinto fino och tinta roriz så är druvan kanske mest känd som tempranillo och kopplingen till Rioja. Rör du dig däremot längre söderut och till La Mancha så blir druvan i stället till cencibel, Toro kallas den tinta de Toro och i Katalonien heter den ull de Llebre. Hur var det nu, kärt barn har många namn?

Livets Godas intryck av 2019 Irwin & Ribera del Duero, Spanien

Ett samarbete mellan den svenska importören och välkända kvalitetsproducenten Teófilo Reyes i Ribera del Duero har resulterat i detta svalt kryddiga och fruktdrivna vin på tinto fino-druvan. Som så ofta med Ribera del Duero så får vi här det bästa av två världar; solmogen mörk frukt men också det lite svalare anslaget som hänger samman med vingårdarnas högre altitud. Här bjuds plommon, björnbär och svarta vinbär i en generös stil med kryddiga toner från faten, örtblommighet och ett lätt stenfuktigt intryck. Smaken är åt det fylligare hållet, rik i sin bärfruktighet men också med strama, markerade tanniner och pigg syra som ger vinet struktur. Faten finns i smaken men är mer nertonade och avslutet är fräscht med fin längd.

87 p

Irwin & Ribera del Duero återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 54300 och kostar 139 kronor. Vinet beställer du till din föredragna butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING