Hem Vinvärlden Sommarens härligaste vita viner kommer från Rías Baixas!

Sommarens härligaste vita viner kommer från Rías Baixas!

av Livets Goda

Närheten till Atlanten, granitjordarna och det myckna regnandet skapar onekligen unika förutsättningar men det är få druvsorter som kan hantera de tuffa förhållandena bättre än den tjockskaliga och aromatiska albariño i galiciska vinregionen Rías Baixas. I våra glas, vinet som andas sommar – 2020 Faustino Rivero Ulecia!

Oavsett om du säger albariño eller alvarinho så kan vi konstatera en sak; i glaset så har du högst sannolikt den iberiska halvöns främsta gröna druva. Albariño är en aromatisk druvsort som högst sannolikt dessutom är riktigt gammal i gemet. Namnet översätts till ’den lilla vita från Rhen’ och det var den allmänna uppfattningen länge, att ursprunget var tyskt. Men mer nutida DNA-studier indikerar i stället ett släktskap med portugisiska malvasia fina och ett ursprung på den iberiska halvön, men om portugiserna eller galicierna får äran är desto mer höljt i dunkel. En sak är säker och det är faktumet att de bästa exemplaren antingen kommer från spanska Rias Baixas med sina fem subregioner eller från den portugisiska, mest nordliga subregionen i Vinho Verde – Monção e Melgaço.

Som yngling visar albariño upp sina mer aromatiska sidor och florala drag. I sin absoluta ungdom är det lätt att få såväl riesling- som sauvignon blancvibbar och det är säkerligen det förra som fött antagandet om det rhenska ursprunget. Men med viss ålder dämpas detta, växtläget blir allt tydligare och det är tack vare det ofta höga granitinnehållet, en jordmån vars högre PH-värde uppmuntrar mer markerad syra samtidigt som den är porös nog att tillåta rankornas rotsystem letar sig djupt ner.

2020 Faustino Rivero Ulecia, Rías Baixas, Spanien

art.nr. 51827, 750 ml, 12,5%, 119 kr
Vi har en synnerligen ungdomligt spänstig och pigg albariño i våra glas och doftintrycken går åt det örtiga hållet uppbackat av lime, maritima vindar, vitblommighet och stenfruktiga inslag, inte minst persika. Smaken bjuder på en diskret aromatisk känsla med limezest, persika och vegetala instick samt ett lätt honungsstänk och ylle i den lättsamma och fräscha eftersmaken som med sin pigga syra verkligen känns som gjort för sommaren.

86 p

Faustino Rivero Ulecia från producenten Marqués del Atrio som för övrigt gör vin i flera olika spanska regioner, har artikelnummer 51827 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 119 kronor.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING