Sommarens ”I stället för rosé”: Brocard Bourgogne Chardonnay 2016

Livets Goda 5 Jul, 2018
Vin I veckans Dryckestips har vi återigen provat Bourgogne Chardonnay 2016, från Jean-Marc Brocard, vilken tidigare i år lanserades exklusivt för Sverige. Detta är det första vinet från Brocard som producerats där fatlagring har fått spela en viktig roll. Druvorna kommer från Saint-Bris och St Martin, områden utanför och kring Chablis. Efter skörd pressas druvorna och musten förs över på rostfria ståltankar respektive 228-liters ekfat. Vinet får spontanjäsa utan tillsatt jäst och 100 procent av vinet får genomgå malolaktisk jäsning.


Livets Goda om Brocard Bourgogne Chardonnay 2016
I den för området svåra årgång 2016 så visar Brocard att han inte bara är en storsäljare av vin utan de facto en snubbe som har full koll på läget i källaren och har stabila och bra vingårdslägen. Han har visat det tidigare, det vet vi också, men det är värt att konstatera och påminna er om detta. Brocard är inte bara ”Svensson-chablis”, även lyxlirare som vi brukar kallas, har mycket att hämta hos Brocard. Hans viner diskriminerar ingen lyhörd och i sig själv trygg vinälskare. Bra vin är bra vin och Brocard har många bra viner. Denna nyhet började säljas för första gången i Sverige i januari. Står vi kvar i våra tidigare positiva omdömen vi då gav vinet? Svaret är; absolut!

Brocard vet att leverera de här vinerna som har en komplicerad process med substansfylld underhållande inställning i glasen, något vi ständigt påpekar. Denna chardonnay är ett fint exempel på just detta. Vi citerar oss själva och adderar att vinet utvecklat en mer sammansatt struktur och helhet:
Väl avvägda smörnötiga toner och en fräsch citrusfruktighet mottar oss gemytligt inledningsvis innan en lätt tropisk fruktighet med honungsslöja blommar ut försiktigt. En läcker lemoncurdfärgad stringent sötma sipprar snyggt fram och det mineraliska basspelet lägger en stram grund som ger både skärpa och elegans åt vinet. En aromatisk pepparkrydda förlänger avslutet samtidigt som fruktfästet består. Här finns längd och sammanhållen kraft tillsammans med en yppigt tillgänglig struktur.

Det är ett balanserat, elegant, ärligt och delikat vin som går rakt på sak och omedelbart bjuder på sig själv, men samtidigt har några år till på nacken om man vill låta vinet vila lite i källaren. Vi vill inte gärna vädersäsongsbetona viner, men vi kan ändå inte låta bli att säga: 2016 Bourgogne Chardonnay känns som en riktigt bra kompis exakt just nu! Snyggt alternativ till rosé också…

89 poäng /Livets Goda

Brocard Bourgogne Chardonnay 2016
Art.nr 76083, 129 kr, 12,5%
Bourgogne, Frankrike

Vid beställning om 6 flaskor (774 kr) så levereras vinerna i trälåda*. Naturligtvis går det även att beställa flaskorna styckvis. Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>

Receptinspiration:
Pasta med räkor och vongole i blomkålsgrädde

INGREDIENSER
(4-6 PERSONER)

400 g handskalade tinade räkor från Norge som är MSC certifierade

400 g linguinipasta

Vongolemusslor
Ca 250 g vongolemusslor
1 msk smör

Blomkål i grädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 tsk cayenne
1 paprika strimlad 2-3 cm långa och
0,5 cm tjocka
En halv stor blomkål eller en hel mindre, hackad och dela att det blir små träd
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 msk reducerad hummerfond
4 dl grädde
2 dl creme fraiche

Blomkål i grädde
Smält smör i en kastrull. Bryn vitlök (bränn inte, den ska bara få lite färg), curry och cayenne. Lägg i den strimlade paprikan och blomkålen och häll i ca 2 dl vitt vin och hummerfonden. Koka ihop till hälften av vinet är kvar och vispa sedan ner grädden och creme fraiche. Rör ihop och koka svagt i ca 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Linguinipasta
Koka enligt bruksanvisning minus en minut. Häll av vattnet.

Vongolemusslorna
Sila av musslorna och bryn musslorna försiktigt i en panna med smöret. De är klara när de börjar ”poppa”.

Servering
Vänd ner räkorna, musslorna och pastan i blomkålsröran och rör om ordentligt. Servera i djupa tallrikar och se till att du får med av alla ingredienser, den röda paprikan är viktig för smaken.

 

* Så länge lagret räcker


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet