Hem Mat & Restaurang Sommarens mest givna: scampi på grillen ’spanish style’ – albarino till det!

Sommarens mest givna: scampi på grillen ’spanish style’ – albarino till det!

av Livets Goda

Nämn Rías Baixas och albariño så går våra tankar osökt och direkt till skaldjur. Vare sig du dricker den portugisiska versionen av druvan från Vinho Verde eller den spanska norr om gränsen så är det bara något med druvan som får skaldjuren att leverera än mer njutning. Prova tillaga vår take på spanska räkor så fattar du direkt vad det är vi går igång på…

Heta spanska räkor på grillen

Det här behöver du till 4 personer

Vi kör gärna denna som en förrätt och som finger food mer eller mindre så allt du behöver till räkorna är ett frasigt ljust bröd som kansuga upp all den goda vätskan.

1 påse rå scampi, 400-500 gram
5 vitlöksklyftor
1-2 färska chilisar med sting
3-4 deciliter olivolja
bladpersilja

Gör så här:

Det här är en perfekt starträtt när du ändå tänk grillen för du kan tillaga den när elden ännu är vild. Hitta en grillsäker form som inte är allt för stor, räkorna och oljan ska ligga tätt och inte rinna ut som en tunn spegel. Skiva vitlöksklyftorna och chilin. Kärnorna ska med! Lägg i formen tillsammans med scampi som tinat och inte vätskar sig så pressa ut eventuellt vatten. Salta och peppra och häll över rikligt med olivolja så att räkorna mer eller mindre täcks. Ställ på grillen och se magi skapas på bara några minuter!

När scampin fått färgen och den har ”friterats” några minuter med vitlöken och chilin så är den klar att servera. Gott är att då strö över hackad bladpesilja och röra ner i rätten. Ställ fram form, bryt bröd och njut.

Till detta serverar vi fina Folklore albariño från Rias Baixas (artikel 6263, 99 kr, 89 LGP) som med sin aromatiska och kryddiga stil men även stramt tropiska frukt skänker ett ungdomligt fräsigt och lätt vegetalt intryck som verkligen sätter fart på hungern. Saliverande och läskande som få och dessutom med gott om urspung och druva. Givet köp!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING