Sommarinspiration: Enkel chiligryta med äpple och guacamole till skånsk äppelcider

Livets Goda 12 Jul, 2018
Mat och Restaurang Livets Godas Vinet & Maten redaktion har återigen slagit rot vid spisen och skapat några nya mat- och dryckeskombinationer som vi vill inspirera och förgylla er sommar med. I denna matchning har vi gjort en enkel chiligryta med äpple och guacamole, vilket passade Kiviks Skånsk Äppelcider som handen i handsken. Enjoy!

Enkel chiligryta med äpple och guacamole 
Recept (2 personer)

800 g Scan högrev
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
3 st chili, finhackade
1½ liter köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 äpplen, hackade i bitar
0,5 dl bladpersilja
Gräddfil
Guacemole
GRYTAN
Skär köttet i centimeterstora tärningar. Bryn dem tillsammans med lök, vitlök och chili i lite smör i en gryta. Tillsätt buljong och tomatpuré. Låt koka utan lock tills nästan all vätska försvunnit och köttet har blivit så mört att det nästan faller i bitar, ca två timmar. Smaka av med salt.  Äpplebitarna lägger du med mot slutet när ca 10 minuter återstår. Servera grytan rykande het med lite gräddfil och guacemole.

 

Drycken till: Kiviks Skånsk Äppelcider
(NR 1895, 17,90 KR, 275 ML), 90 LGP
Cidern: Fräscht, balanserat och välgjort med aromatiskt gröna äpplen, lime, gråpäron, halm och blommor. Sötman tippar på tå bredvid en markerad syra och en finstämd beska i avslutet lämnar ett rent, torrt och gott efterspel som gör oss sugna på mer. En ren, modern och snygg tolkning av cider som gränsar till vinös. Snyggt Kiviks!

Till Maten: Ja va f-n, varför inte prova något redigt och mustigt? Sagt och gjort och rakt upp i krysset igen! Ciderns äppelsmak jobbar medströms med chilin och går sida vid sida med guacamolen. Sedan kommer refrängen där cidern får gå på högvarv och verkligen visa vad den går för och ge hettan i rätten en fräsch och törstsläckande avslutning… med bevarade smaker. Det klarar den galant!

Cidern finner ni på Systembolaget här >>


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet