Hem Mat & Restaurang Sommarinspiration: Enkel chiligryta med äpple och guacamole till skånsk äppelcider

Sommarinspiration: Enkel chiligryta med äpple och guacamole till skånsk äppelcider

av Livets Goda

Enkel chiligryta med äpple och guacamole 
Recept (2 personer)

800 g Scan högrev
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
3 st chili, finhackade
1½ liter köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 äpplen, hackade i bitar
0,5 dl bladpersilja
Gräddfil
Guacemole
GRYTAN
Skär köttet i centimeterstora tärningar. Bryn dem tillsammans med lök, vitlök och chili i lite smör i en gryta. Tillsätt buljong och tomatpuré. Låt koka utan lock tills nästan all vätska försvunnit och köttet har blivit så mört att det nästan faller i bitar, ca två timmar. Smaka av med salt.  Äpplebitarna lägger du med mot slutet när ca 10 minuter återstår. Servera grytan rykande het med lite gräddfil och guacemole.

 

Drycken till: Kiviks Skånsk Äppelcider
(NR 1895, 17,90 KR, 275 ML), 90 LGP
Cidern: Fräscht, balanserat och välgjort med aromatiskt gröna äpplen, lime, gråpäron, halm och blommor. Sötman tippar på tå bredvid en markerad syra och en finstämd beska i avslutet lämnar ett rent, torrt och gott efterspel som gör oss sugna på mer. En ren, modern och snygg tolkning av cider som gränsar till vinös. Snyggt Kiviks!

Till Maten: Ja va f-n, varför inte prova något redigt och mustigt? Sagt och gjort och rakt upp i krysset igen! Ciderns äppelsmak jobbar medströms med chilin och går sida vid sida med guacamolen. Sedan kommer refrängen där cidern får gå på högvarv och verkligen visa vad den går för och ge hettan i rätten en fräsch och törstsläckande avslutning… med bevarade smaker. Det klarar den galant!

Cidern finner ni på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING