Sommarinspiration: Lammgryta med smak av Indien möter Crozes-Hermitage

Livets Goda 12 Jul, 2018
Mat och Restaurang Livets Godas Vinet & Maten redaktion fortsätter sin kamp framme vid spisen och skapat några nya mat- och dryckeskombinationer som vi vill inspirera och förgylla er sommar med. I denna matchning har vi gjort en lammgryta med smak av Indien, vilket tillsammans med M. Chapoutier 2016 Les Meysonniers är lika vackert som ett skott upp i krysset. Enjoy!


Lammgryta med smak av Indien

(4 personer)

Ingredienser:
1 kg lammbitar
1 msk garam masala
2 tsk hackad ingefära
300 g spenat
1 chili, fint hackad
1 liter kycklingbuljong
1-2 msk balsamico
2 dl gröna linser

Ris för 4 personer

En näve färsk koriander, hackad

GRYTAN
Förbered lammet genom att låta sjuda ca 3 timmar i lätt saltat vatten. Häll av. Koka linserna al dente och hälla av. Medan linserna kokar så bryner du garam masala, ingefära och chili i en djup stekpanna ett par minuter med en klick smör. Lägg i lammbitarna och blanda ordentligt. Fyll på med ett par dl kycklingbuljong och låt småputtra. Efter en stund vänder du ner spenaten och blandar och låter allt puttra vidare. När linsena är klara häller du även ner dom och blandar allt ordentligt. Låt alltsammans småputtra ett bra tag till så att alla smaker går ihop. Smaka sedan av med balsamico, salt och peppar.

SERVERING
Servera grytan rykande het tillsammans med ris och färsk koriander.

 

Drycken till: 2016 Crozes-Hermitage Les Meysonniers
(NR 74136, 179 KR, 750 ML), 91 LGP
Öppnar närapå upp som en redig kalifornisk, rik syrah med ett mörkmurrigt fruktbett med pepparkrydda, lagerblad och lätt jordighet i den mineraliska grunden. Sen hittar vinet snabbt in i sina mer ursprungstypiska stigar, det mineraliska övergår till en mer stenig karaktär, en syrlig fräschör tar tag i frukten med en ungdomlig livlighet, där jordgubbar, körsbär, björnbär och rönnbär visar upp sig snyggt och stolt och får dessutom förstärkning av animaliska inslag liksom en diskret rostad ton och en lakritssötad tobak som knackar på innan det långa och fruktintensiva avslutet tar vid.

Till maten:
Vinets ungdomliga och mörka körsbärsfrukt piggar här upp mötet och skjuter in fräschör i den tornado av smaker som grytan bjuder på och framkallar ett lustfullt möte mellan Frankrike och Indien som kommer tillfredsställa mat- och vinälskaren i dig!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

 


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet