Sommarinspiration: Pappardelle med mozzarella- och pestobullar till Zenato Ripassa

Livets Goda 13 Jul, 2018
Mat och Restaurang Livets Godas Vinet & Maten redaktion fortsätter sin matlagningsbonanza och inspirerar er läsare med några nya mat- och dryckeskombinationer. I denna matchning har vi gjort pappardelle med mozzarella- och pestobullar, vilket är som skuret för Zenatos Ripassa Superiore. Enjoy!



Pappardelle med mozzarella- och pestobullar

(4 personer)

Ingredienser: 
Zeta Pappardelle för 4 personer
Ca 800 g nötfärs av bra kvalité
Ca 100 gram pesto Genovese
1 kruka basilika
2 förpackningar Zeta buffelmozzarella (ca 200 gram)
Riven parmesan
Salt & peppar
Olivolja av god kvalité (vi använde här Zeta Fruttato Intenso)

Så gör du: 

PASTA
Koka spaghettin al dente enligt anvisningen på paketet.

KÖTTBULLARNA
Blanda försiktigt den rumstempererade nötfärsen med peston och smula sönder mozzarellan i blandningen. Dra ett par varv med pepparkvarnen och salta lätt. Forma till 8-10 stora köttbullar. Ett tips är att doppa fingrarna i vatten när du formar dessa för att underlätta formandet. Värm olja och smör i stekpanna och stek köttbullarna på hög värme i till dess att en yta bildats runtom. Rulla runt köttbullarna regelbundet. Avsluta i ugn (185 grader) i ca 5-7 minuter beroende på storlek, så att de fortfarande håller medium rare i kärnan.

SERVERING
Lägg upp pastan på en tallrik tillsammans med köttbullarna. Toppa med några blad färsk basilika och ringla
över lite olivolja av god kvalité. Toppa med att riva över parmesan och några varv med pepparkvarnen.

Tips för nötallergiker: Gör din egen pesto och byt ut nötterna mot rostade solrosfrön för en lika god och nötig smak.

Drycken till: 2014 Zenato Ripassa Superiore
(NR 12324, 199 KR, 750 ML) 90 LGP
En värdig uppföljare till 2013. Skillnaderna är där och det som gör att 2014 sticker ut är dess finstämdhet; elegans. Den initiala känslan som möter en är det av ett vin med begynnande komplexitet, transparenta körsbärstoner, lätt rökig stenkrossmineralitet och en charmerande lavendelnyans. I bakgrunden diskreta toner av apelsinzest, mandelmassa och tobak. Urläckert!  Smaken då? Jodå, upplevelsen från doften följer med i gomkänslan där vinet uppvisar fint djup, smeksam frukt, skön apelsinläskande syra och fräschhet, mycket tack vare en uppbackande tanninstruktur. Den lilla sötman på sex gram sitter där den ska och adderar till vinets charm men får det aldrig att bli kladdigt. En finessrik ripasso helt enkelt. 

Vinet hittar ni på Systembolaget här >>


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet