Sommarinspiration: Strozzapreti, svampkräm med tryffel och parmesan till rött från Piemonte

Livets Goda 12 Jul, 2018
Vin Livets Godas Vinet & Maten redaktion har slagit sina huvuden ihop vid spisen och skapat några nya mat- och dryckeskombinationer som vi vill inspirera och förgylla er sommar med. I denna pairing så har vi gjort en enkel med god pastarätt - Strozzapreti, svampkräm med tryffel och parmesan, vilket gifter sig med MGM Mondo del Vinos Enzo Bartoli 2015 Langhe Nebbiolo. Enjoy!


Strozzapreti, svampkräm med tryffel och parmesan

(4 personer)

Ingredienser: 
400 gr Zeta Strozzapreti
I burk (130 gr) Zeta svampkräm med tryffel
1 kruka färsk basilika
Parmesan
Olivolja av god kvalité
Salt & peppar
Färskt lantbröd
PASTA
Koka pastan enligt anvisning tills al dente och slå av vattnet i ett durkslag. Häll sedan tillbaka pastan i kastrullen och blanda ut med svampkrämen och ¾-delar av basilikan. 

SERVERING:
Lägg upp pastan på tallrik och ringla över lite god olivolja, riv över färsk parmesan och dra några varv med pepparkvarnen. Toppa med resterande basilikablad och servera tillsammans med ett par skivor färskt lantbröd.

 

Drycken till: 2015 Langhe Nebbiolo
(NR 73663, 149 KR, 750 ML), 88 LGP
Initialt aningen blygsamt men efterhand i glaset börjar det bjuda till. I gommen ett vin med visst djup och  intensitet i frukten som dessutom backas upp av druvans typiska tanninstruktur. Blommigheten i doften ändrar till violpastill i smaken men körsbären och nyponen går igen från samtidigt som det tillkommer en läderton och ett drag som bäst beskrivs som stenkällare. Eftersmaken är lätt körsbärssyrlig och saftig i sin finish.

Till maten: 
Pasta med örter och murriga smaker från jorden, kombinerat med en god nebbiolo från italienska landsbygden, kan det gå fel? Svaret är lika uppenbart som svaren på frågeställningarna; går kossorna i hagen? Trivs fisken i vattnet? Har fåglar vingar? Blir vi blöta i vatten? Har hundar fyra ben? Matchningen är ”steady as a rock”, njutfull och som du kostnadseffektivt, enkelt kan servera i mängder till hungriga, och törstiga gäster…

Vinet finner ni på Systembolaget här >>


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet