Hem Vinvärlden Sommarinspiration: Strozzapreti, svampkräm med tryffel och parmesan till rött från Piemonte

Sommarinspiration: Strozzapreti, svampkräm med tryffel och parmesan till rött från Piemonte

av Livets Goda


Strozzapreti, svampkräm med tryffel och parmesan

(4 personer)

Ingredienser: 
400 gr Zeta Strozzapreti
I burk (130 gr) Zeta svampkräm med tryffel
1 kruka färsk basilika
Parmesan
Olivolja av god kvalité
Salt & peppar
Färskt lantbröd
PASTA
Koka pastan enligt anvisning tills al dente och slå av vattnet i ett durkslag. Häll sedan tillbaka pastan i kastrullen och blanda ut med svampkrämen och ¾-delar av basilikan. 

SERVERING:
Lägg upp pastan på tallrik och ringla över lite god olivolja, riv över färsk parmesan och dra några varv med pepparkvarnen. Toppa med resterande basilikablad och servera tillsammans med ett par skivor färskt lantbröd.

 

Drycken till: 2015 Langhe Nebbiolo
(NR 73663, 149 KR, 750 ML), 88 LGP
Initialt aningen blygsamt men efterhand i glaset börjar det bjuda till. I gommen ett vin med visst djup och  intensitet i frukten som dessutom backas upp av druvans typiska tanninstruktur. Blommigheten i doften ändrar till violpastill i smaken men körsbären och nyponen går igen från samtidigt som det tillkommer en läderton och ett drag som bäst beskrivs som stenkällare. Eftersmaken är lätt körsbärssyrlig och saftig i sin finish.

Till maten: 
Pasta med örter och murriga smaker från jorden, kombinerat med en god nebbiolo från italienska landsbygden, kan det gå fel? Svaret är lika uppenbart som svaren på frågeställningarna; går kossorna i hagen? Trivs fisken i vattnet? Har fåglar vingar? Blir vi blöta i vatten? Har hundar fyra ben? Matchningen är ”steady as a rock”, njutfull och som du kostnadseffektivt, enkelt kan servera i mängder till hungriga, och törstiga gäster…

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING