Sommarinspiration: Tortilla med harissakebab på lamm och snabbpicklad rödkål och "gentil" Alsace

Livets Goda 12 Jul, 2018
Mat och Restaurang Livets Godas Vinet & Maten redaktion fortsätter med nya nya mat- och dryckeskombinationer som vi vill inspirera och förgylla er sommar med. I detta otippade, men fenomenala giftermål så möter en gentil Alsace från Hugel tortilla med harissakebab på lamm och snabbpicklad rödkål - magiskt gott!


Tortilla med harissakebab på lamm och snabbpicklad rödkål 

(2 personer)

Ingredienser:
500 gr lammfärs
1 tub harissa (ca 70 gr)
2 matskedar sriracha
¼ rödkål
Zeta rosévinäger (ca 0,5 dl)
Isbergssallad (ca 4 blad)
Tortillabröd
Smör & rapsolja
Flingsaltsalt & färskmalen peppar

Så gör du:
SNABBPICKLAD RÖDKÅL
Finhacka rödkålen och lägg i en bunke, Salta, peppra och häll över ca 2-3 matskedar rödvinsvinäger. Krama om rödkålen ordentligt och blanda runt vinägern. Smaka av och se om det behövs mer syra, salt eller peppar. Ställ åt sidan. Hacka även isbergssallad och ställ åt sidan i en egen skål.

HARISSAKEBAB
Blanda den rumstempererade lammfärsen i en bunke tillsammans med harissan, sriracha, salt och peppar. Blanda försiktigt runt det hela så att kryddorna fördelas jämnt i färsen. Rulla sedan ut färsen till fyra kebabrullar.
Hetta upp lite olja och smör i en stekpanna på högsta temperatur och lägg i kebaben. Stek i cirka 7-8 minuter (beroende på tjocklek) och rulla runt kebaben så de blir jämnt stekta och får en kärna som är medium rare/rosa. Ta bort stekpannan från plattan och låt stå medan du börjar montera tortillabröden.

SERVERING
Lägg upp tortillabröd och fyll på med rödkålen och salladen och lägg sedan i en kebab. Rulla ihop och servera.

TIPS
Stek gärna tortillabrödet snabbt i en varm och torr stekpanna innan montering. Det är även gott att toppa med en egen coleslaw på exempelvis avokado och ananas tillsammans med ett par klickar creme fraiche. Om man så vill går det också att byta ut tortillan mot pitabröd. 

Drycken till: 2016 Hugel Gentil
(NR 2108, 115 KR, 750 ML), 91 LGP
2016 av Gentil är vass, skarpögd, generös och besitter en stark fruktighet med samtidigt lyhörda druvor som går i stereo med sin uppväxtterroir och plockar upp signalerna i sin omgivning och jordmån. Detta skapar en mineraliskt torr struktur med bra intensitet men samtidigt med en silkigt fyllig känsla där syra och sötma vandrar med händerna ömt i varandra. Den somriga trädgårdsfrukten i vinet bär en exotisk och lätt aromatisk honungspenslad yttring och Gentil är i årgången en ytterst smakfull skepnad.

Till Maten: 
Ibland när vi experimenterar Gentil så undrar vi hur mycket ”stryk” det tål. Vinet är ju för bövelen som en kork som alltid flyter upp till ytan hur vi än misshandlar det till olika maträtter. Det hittar alltid en väg in i rätten på något sätt. Här har vi en kombination som på pappret ser lika absurd ut som druvblenden i vinet, men jösses vad det lirar, lekfullt, kul och sanslöst gott! 

Vinet finner ni på Systembolaget här >>


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet