Hem Vinvärlden Sommarreceptet: Ankconfit med puylinskompott

Sommarreceptet: Ankconfit med puylinskompott

av Livets Goda

Fyra personer 4 anklår 1 l ankfett 1 msk salt 1 tsk mald kryddpeppar 1 krm mald nejlika Blanda salt, kryddpeppar och nejlika. Gnid in anklåren med kryddblandningen. Lägg låren tätt i en kastrull. Värm ankfettet på spisen tills det är flytande och täck anklåren med fettet. Sätt på ett lock och låt anklåren sjuda på låg värme i två timmar. När låren är klara ska köttet nästan ramla av benen. Lyft upp låren ur fettet, torka av med papper och värm dem i ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter. Då blir de härligt frasiga. Sila fettet och frys in till en annan gång. Linskompott: 3 dl puylinser 1 liter vatten 3 dl kikkomansoya 2 lagerblad 2 dl kalvbuljong 1 msk äppelcidervinäger 1 dl torkad frukt (vi använde aprikoser, äpplen och sviskon) 1 knippe bladpersilja 1 nypa socker salt och svartpeppar Servering: Lägg upp de knaperstekta låren med linskompotten runtikring. Drycken till: Fixin CÔTE DE NUITS / FRANKRIKE / DOMAINE CHARLOPIN-PARIZOT / NR 71440 / 279 KR Den här rätten innebär lite pyssel och förtjänar därmed ett riktigt bra vin. Det här är kärlek! Vinet är sammetslent, kryddigt och dovt fruktigt. Här blir verkligen ett plus ett tre och vinet sjunger ihop med de mjälla anklåren och den sötsyrliga kompotten som är mustig tack vare kalvbuljongen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING