- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Sommarreceptet: Grillat ankbröst med sötpotatis och syrlig äppelchutney

Fyra personer Ankbröst: 2 ankbröst salt och peppar Låt brösten ligga framme en stund så de blir rumstempererade. Tärna fettsidan med en vass kniv (försiktigt så att du inte skär i köttet) och gnid in brösten med salt och peppar. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg brösten med fettsidan nedåt i en torr, kall stekpanna och sätt på plattan. Bryn sedan brösten i det egna fettet som först sakta smälter och sedan bryner. Vänd och bryn brösten även på köttsidan. Lägg dem på en plåt och stek i ugnen till innertemperaturen är 58 grader. Tag ut och låt dem vila. Sötpotatis: 4 stora sötpotatisar 2 msk rapsolja salt och peppar Dra upp ugnen till 200 grader och skär av skalet på sötpotatisen, skär den sedan i tjocka stavar. Vänd dem i olja, salt och peppar och stek dem i ugnen till de är mjuka utan att bli svampiga. Chutney: 4 syrliga äpplen 1 citron 1 dl farinsocker 2 msk honung ½ tsk salt Tärna äpplena i fina tärningar. Lägg dem i en kastrull och pressa över saften från citronen. Tillsätt farinsocker, honung och salt. Låt det småkoka till en jämn chutney. Servering: Skiva ankan i tunna skivor. Lägg upp köttet fint på fat med sötpotatisen och toppa med chutneyn. Drycken till: Calera Pinot Noir CENTRAL COAST / USA / CALERA WINE COMPANY / NR 87282 / 259 KR Härligt, bäriga pinottoner och varm kryddighet. Den friska syran får en skjuts av sötpotatisen och hela kombinationen är läcker och frisk. Lång härlig eftersmak.