Hem Vinvärlden Sommarreceptet: Helstekt Mowitzkyckling med örter

Sommarreceptet: Helstekt Mowitzkyckling med örter

av Livets Goda

Sex personer 1 hel Mowitzkyckling (cirka 3 kg) 3 citroner 6 vitlöksklyftor 100 g blandade örter (vi använde persilja, basilika, körvel, till och timjan) 50 g smör salt och peppar Sätt ugnen på 150 grader. Torka kycklingen inuti och putsa bort vingspetsar, gump och nyckelben. Skär skalet av citronerna och skiva fruktköttet. Strimla vitlöksklyftorna fint och hacka örterna grovt. Blanda allt i en skål. Fyll kycklingen med ört- och citrusblandingen. Lossa skinnet på brösten och stick in smör och örter mellan filéerna och skinnet. Gnid in hela fågeln i salt och peppar. Snitta låren ett par gånger rakt över (låren tar längre tid än brösten annars men med hjälp av smör på brösten och snittade lår blir allt klart samtidigt på den hela fågeln). Ställ in hela fågeln på en plåt i ugnen och stek den till innertemperaturen är strax under 70 grader. Tag ut den, låt den vila i 10-15 minuter och tranchera sedan upp köttet. Servera med nypotatis och skyn från kycklingen. Drycken till: 2009 Calera Chardonnay CENTRAL COAST / USA / CALERA WINE COMPANY / NR 87279 / 199 KR Delikat blommig och massor av gul frukt. Integrerade fat ger ryggrad att matcha den smakrika fågeln och vinet är så pass friskt att det klarar citronfyllningen utan att bli jolmigt. Rustikt och väldigt gott ihop.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING