Fyra personer 2 dl kokta puylinser (koka efter anvisningarna på förpackningen) 1 huvud romansallad 4 små morötter 3 paprikor i olika färger 1 blomkålshuvud 1 dl olivolja salt och peppar 400 g fetaost av god kvalitet 100 g pumpakärnor 2 msk rapsolja 4 msk soja 2 paket bacon (cirka 140 g / st) Sätt ugnen på maxtemperatur, gärna med grillelement. Skala och rensa morötter, paprikor och blomkål innan du delar allt i fina bitar. Blanda grönsakerna med olivolja, salt, peppar och bred ut dem på en plåt. Rosta dem sedan hastigt, de ska behålla sin spänst men få härlig färg. Skär romansalladen grovt och lägg den i iskallt vatten en stund innan du häller av den. Skär fetaosten i stora, fina bitar. Rosta pumpakärnorna i rapsolja i en stekpanna på hög temperatur. De ska ”poppa” när de är klara men håll ett öga på dem så de inte bränns. Häll över sojan och låt det koka in i kärnorna. Tag av dem och låt dem svalna. Skär baconet i mindre bitar och stek det knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Lägg upp grönsaker och feta på ett fint fat och toppa med pumpakärnor och knaprigt bacon. Häll eventuellt lite olivolja över och avsluta med flingsalt och peppar från kvarn. Myntayoghurt: 2 dl matlagningsyoghurt 2 msk honung 2 msk torkad mynta 2 msk olivolja salt och peppar Blanda alla ingredienser noggrant och servera till salladen. Drycken till: The Observatory V SYDAFRIKA / THE OBSERVATORY / NR 71939 / 189 KR Det är riktigt härligt att servera ett så här pass kraftigt syrahvin till en sallad. Tack vare de rostade, kryddiga grönsakerna och baconet blir det en urläcker combo där myntayoghurten plockar fram spännande toner i vinet som tillverkats nästintill helt utan tillsatser.
Sommarreceptet: Rostad sallad med feta och baconcrust
783