Hem Vinvärlden Sommarreceptet: Tonfisksallad med sparris och gremoulata

Sommarreceptet: Tonfisksallad med sparris och gremoulata

av Livets Goda

Fyra personer 2 dl kokta mungbönor (koka efter anvisningar på förpackningen) 100 g mangoldskott 1 ask röda cocktailtomater (100 g) 250 g jordgubbar 2 små rödlökar 8 vaktelägg (eller 4 hönsägg) 1 knippe grön sparris (cirka 500 g) 300 g tonfisk i olja ( de av hög kvalitet kostar lite mer men det är verkligen värt det, fråga gärna i butikernas delikatessdiskar) alternativt 400 g färsk tonfisk som du halstrar lätt i olja med salt och peppar. 50 g solroskärnor 30 g smör Lägg de avrunna och svalnade mungbönorna i en skål, spola mangoldbladen i iskallt vatten och blanda ned dem. Skiva tomater, jordgubbar, rödlökar och vänd ner dem i skålen. Koka vakteläggen i cirka 4 minuter, spola dem i kallt vatten, skala och dela dem. Skär av roten på sparrisstängerna och lägg dem i salt, kokanden vatten i en minut, spola dem sedan i kallvatten och skär dem i grova bitar. Häll av tonfisken och dela den i grova bitar med fingrarna. Lägg solroskärnorna och smöret i en liten kastrull, låt det bubbla till kärnorna är gyllenbruna. Häll av dem i en sil och salta lätt. Gremolata: 2 citroner 6 vitlöksklyftor 1 knippe bladpersilja 1 dl olivolja salt och peppar Tvätta citronerna och riv av skalet fint. Hacka vitöken och persiljan så fint du kan. Blanda allt med olivoljan och smaka av med salt och peppar. Servering: Fördela allt på ett vackert fat, toppa med solroskärnor och ringla över gremolata. Drycken till: Bourgogne Les Séttilles BOURGOGNE / FRANKRIKE / OLIVER LEFLAIVE / NR 5657 / 139 KR Integrerad smörig- och nötighet från fat samsas med härlig grapefräschör i denna härliga bourgogne som sjunger av förtjusning ihop med den somriga salladen. Klarar tuffa medspelare som sparris utan att bli det minsta plåtig.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING