Hem Vinvärlden Sommartipset #2 – fem personliga favoriter från Niklas

Sommartipset #2 – fem personliga favoriter från Niklas

av Livets Goda

2015 Paloma de Plata, Very Fine Vinos, Rías Baixas, Spanien 

Du som läser mina alster vet nog vid det här laget att jag gärna slår ett slag för alvarinho, eller albariño som druvan heter på den spanska nordvästsidan. En snyggt aromatisk sort, sannolikt en riktigt gammal dessutom, som bjuder på precis lagom mängd tropiska hintar samtidigt som det finns stenfruktig fräschör, örtighet och florala drag. Denna spanjor visar upp druvan från sin bästa sida och varför så många av oss håller den som iberiska halvöns kanske vassaste gröna. Gott om smak men likväl i en ganska stram och skönt torr skrud som dessutom börjar hinta om nästa fas i sin utveckling. Priset kontra kvaliteten i glaset gör att man lätt beställer några extra flaskor och särskilt när det vankas havsfiskar så sjunger albariñon lite extra.

Pris: 139 kr (artikel 72528 BS)

Importör: O.Wines and Spirits AB

2016 Feldgeflüster, Kabinett, Alexander Gysler, Rheinhessen, Tyskland

Lieblich är något av det finaste som finns i dryckesform och denna klingande rena riesling från Alexander Gysler har allt man vill ha i stilen. Tyskarna är världsmästare på att maximera intrycken men likväl hålla nere alkoholen på de där 8-9 procenten. Fast då får man ju det som tycks avskräcka många idag, naturlig druvsötma. Eller som tyskarna säger, lieblich, älskvärda viner. Men till dina färska räkor så är kombon fulländad, när sötman möter sältan, och även till heta skapelser ur din sydostasiatiska repertoar så är mötet mitt i prick. Alexander arbetar biodynamiskt, vingårdarna är dessutom certifierade och för 141 kr så är denna Feldgeflüster en no-brainer. Den energi och renhet som vinet demonstrerar önskar jag att fler kunde (åter)upptäcka!

Pris: 141 kr (artikel 75466 BS)

Importör: Handpicked Wines

2013 Montirius Terre des Aînés, Gigondas, Rhône, Frankrike

Det är allt lite fyndstämpel på denna storslagna Gigondas från biodynamiska Montirius och deras 2013 börjar nu så sakta visa upp begynnande mognadstoner. Här är det gamla rankor som gäller, grenache och mourvèdre, vi pratar 75-85 års erfarenhet och skördeuttaget blir således naturligt lågt. Montirius är helt ekbefriat och Terre des Aînés lagras två år i cement, allt för att låta druvmaterialet sjunga högst. Och det gör det för här bjuds det på maffig mörk bärfrukt, violpastiller, örtagård och lakritsrot samtidigt som det pustar förbi hintar av lavendel, järn och peppriga plommon. Fyller gommen såklart men blir aldrig någon parodi eller blek Chateauneuf-du-Pape utan behåller precisionen hela vägen i mål, uppbackad av en skärpt syra och pur bärfrukt. Ganska underbar faktiskt. 

Pris: 229 kr (artikel 75927 BS)

Importör: TM Kvalitetsviner

Real Tesoro del Principe, Amontillado, Jerez, Spanien 

Den står på hyllorna i 333 butiker runtom landet och väntar på en revival bland vinkonsumenterna. Dessutom i behändigt halvflaskeformat och för modesta 89 kronor. Hur det är möjligt med tanke på att vinet lagrats i 15 år är en fråga jag kanske borde lämna över till producenten men innerst inne tyvärr vet svaret på självt; sherry är precis lika ohippt som starkvin rent generellt och det gör ont in i själen att veta. För detta funkar till så vansinnigt mycket; från aptitretarna hela vägen till digestifen. Varför inte prova att skänka denna skönt sval, som välkomst och när du dukat fram serrano, bättre salami, salta mandlar och oliver? Servera ur ditt vitvinsglas och känn hur det vibrerar i gommen när du njuter denna maritima, nötiga och komplext fatiga och knastertorra amontillado. 

Pris: 89 kr (artikel 8366, 375 ml)

Importör: Stellan Kramer AB

Mariestads Islagrade Rothpils, 7%, Sverige

219 kronor för en flaska öl från Spendrups Mariestads-etikett? Jajamän, för det här är inte bara urläckert, det är också ett stycke äkta hantverk från bryggmästaren när denne ges fria händer att skapa en drömöl. Priset korrelerar såklart med att det blott produceras 2,500 flaskor i 75 cl-format och allt är manuellt. Här får du en pilsner som kylts ner en period och således blivit av med oönskade partiklar samt koncentrerats än mer. För en pilsnerkille så är detta en bira som lämnar en fånleendes av lycka då allt är på plats; smak, beska, koncentration och framförallt, finess. Dessutom är det en öl du kan lagra i många år. Om du inte följt Mariestads-serien från bryggmästaren, sammanlagt sju öl där denna är den sista, så har du något alldeles extra att se fram emot här. Men vänta inte, den lär snart vara slut med tanke på den begränsade produktionen.

Pris: 219 kr (artikel 82939 BS, 75 cl)

Importör: Spendrups Bryggeri

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING