Hem Vinvärlden Sommartipset #3 – fem personliga favoriter från Niklas

Sommartipset #3 – fem personliga favoriter från Niklas

av Livets Goda

Sauvignon blanc är förmodligen vinvärldens mest lättidentifierade druva, doft- och smakmässigt vill säga. Kattpisset på krusbärsbusken, burksparrisen, flädern….ja ni fattar. Fast nu kan inte all sauvignon blanc tokkategoriseras in i samma fack, variationen existerar och producenterna som står för detta hittar du överallt; från klassiska Loire, österrikiska Steiermark och hela vägen till Nya Zealand. 

Jag gillar sauvignon blanc, riktigt mycket dessutom. Parodivinerna står jag gärna över men dricker gärna och regelbundet versioner från de södra delarna av Österrike. Renheten, den närmast fräsande syran och elegansen är fenomenal och Steiermark är i min värld druvans främsta uttryck jämte dess ursprung, Loire. En sauvignon blanc definieras för dess ungdomliga egenskaper, fräschhet och lättillgänglighet. Få skulle få för sig att lagra viner på druvan för den generella uppfattningen är att den inte klarar mer än några år innan bygget krackelerar. Fast, är det verkligen så? Undrar vad Gittons 1992 Sancerre Galinot tycker om det….

1992 Sancerre Galinot, Gitton Père et Fils, Loire, Frankrike

Flinta- och kiselrik jordmån, rejäl östsluttning, rankor planterade 1959. Och så dåtidens ideal med mer nya fat. Det är en del av förklaringen till att Galinot efter 26 år smakar ganska underbart. Redan på färgen fattar du att vinet i ditt glas har anmärkningsvärd ålder. Det gnistrar i gulgröna färgnyanser och för associationerna mer mot dessertviner. Bouqueten bjuder på honungsnyanser, solmogna citrusfrukter, vinbärsblad och en integrerad fatkryddighet med ett stänk vanilj och ingefära. Komplext minst sagt. Smaken är tät men ingen tungviktare. Istället dansar det fram i gommen och utan att spänna musklerna så bjuds man in på en ganska skön resa. Det är krämigt, honungsaktigt och fint örtkryddigt. Faten är integrerade men ändå där, som ett minnesmärke över en epok där det nya fatet var svaret på allt. En saftighet finns det också som drar åt vinbär och lime samtidigt som eftersmaken visar upp en viss rökighet, spänst och längd. 

Kom ihåg en sak bara, med ålder så existerar inte begreppet stora årgångar i samma utsträckning längre utan ersätts av stora flaskor och kvalitetskorkar. Dessutom är det instängt och unket från start efter två plus decennier i flaskan så ge 1992:an en chans att andas några minuter. Tro mig, du kommer bli rikligt belönad och får en upplevelse som med råge är värd investeringen om 399 kronor (artikel 71667 BS). 

2014 Assyrtiko, Petrokaliva Vineyard, Lyrarakis, Kreta, Grekland

Nästa favorit; assyrtiko. En av de äldsta vi känner till och en sort som är intimt associerad med Santorini där den tack vare människan tillåtits finna en perfekt symbios med omgivningen. Men assyrtiko finns även på annat håll i Grekland, ja till och med i Australien har den nu planterats, och även om uttrycket inte blir som på Santorini så är det högsta kvalitet på vinerna. Inte minst de från Kreta och firma Lyrarakis där den ekfatslagrade versionen från vingårdsläget Petrokaliva är en måste prova-flaska. 

Historiskt sett så lagrades assyrtiko på större fat på Santorini och här återskapar Lyrarakis stilen – fast då på Kreta. Här finner du ett relativt stort djup i bouqueten, en antydan till viss mognad även om det ännu är aningen oförlöst. Frukten är sval och för associationerna mot gula mogna päron, citrusfrukter, örthonung, stenkällare och ett stänk vanilj.  I gommen bjuds det på fin täthet, mogna citrussyror, stendamm, sälta och gul frukt. Svalt och maritimt, lätt rökig ek och klingande rent. Ett vin som förutom att vara riktigt  bra inte går någon obemärkt förbi. Petrokaliva kostar 239 kronor (artikel 71004 BS) och återfinns i beställningssortimentet. Fasen vad Grekland levererar bra just nu!

2015 Rubesco, Lungarotti, Torgiano, Umbrien, Italien

En av de mest minnesvärda mat- och vinkombinationer jag fått till inkluderade en 1988 Rubesco Vigna Monticchio från Lungarotti som fann nirvana tillsammans med en magisk puttanesca. Denna är stöpt i en mer modern stil men fångar likväl upp sitt ursprung på ett formidabelt vis och i min bok så överlevereras det kraftigt sett till prislappen. Sangiovese får här hänga med colorino och stilen är skönt kryddig och för tankarna till en fläktande tallbarrskog samtidigt som solmogna svarta körsbär och saftiga plommon backar upp. Eken är där och jobbar för närvarande på att integreras i vinet. Smaken är sådär skönt gomfyllande och med härlig rondör från den mörka bärfrukten men det bjuds även på schysst tanninmotstånd och apelsiniga syror som fräschar upp kryddigheten från eken. Långt, balanserat och med än mer att ge. Värt att köpa många av denna och glömma bort några stycken under ett par års tid. 99 kronor (artikel 2942) kostar en Rubesco och finns dessutom på de flesta butiker i landet. 

2015 Rosso di Montalcino, Campogiovanni, Brunello di Montalcino, Italien

I våras släppte vi en rejäl genomgång av vinerna från Montalcino med många minnesvärda doningar men också en hel del som ännu krävde lite mer tid för att sätta sig. Därför var det extra glädjande att notera hur många fina Rosso di Montalcino som det fanns med i vår provning, viner som ger en hint om ursprunget och i vissa fall är så pass bra att de ger Brunello di Montalcino-vibbar. Fast det bästa med det så kallade andravinet från Montalcino är nog ändå mer dess omedelbara charm, saftighet och älskvärdhet där frukten har mer att säga till om än lagringen på fat. Ett vin som jag föll pladask för var Campogiovannis 2015 Rosso di Montalcino.

Det noteras omgående, att vi har att göra med en solstinn årgång med generös frukt då bouqueten har den där omfamnande känslan av saftiga mörka körsbär, ett stänk tobak, den somriga grusvägen där stendammet yr, örtbuketten och en touch av viol. Ett sniffvin! Smaken är saftigt generös men ändå på den strama sidan, syrorna kittlar och djupet i frukten indikerar att här finns mer att hämta med lite lagring. Körsbärskärvheten är där men i ett nedtonat format, tobaken likaså och allt knyts samman i ett långt örtigt avslut med hög älskvärdhetsfaktor. Montalcino alltså, det är lätt att falla för dig! 2015 kostar 179 kronor och återfinns i beställningssortimentet (artikel 2597 BS)

All in Folks, Brekeriet, Sverige

Värmen kräver försiktighet med alkohol men då vi ändå vill njuta av dryck med karaktär så är lösningen en grym folkis från skånska Brekeriet. Jag vet, jag är jävig i sammanhanget i och med att Bröderna Ek representerar min hemstad och att man gärna vill se sina gamla hoods lyckas, men faktum är att Brekeriet inte behöver min hjälp för de är redan bland de vassaste inom sitt gebiet, surölen. Inte bara i Sverige då utan även på en internationell scen. Det är värt respekt det. Särskilt när man får till en trefemma som denna där intrycken är många och den läskande känslan i topp!

All in Folks är bryggd som en Berliner weisse och har humlats med en relativt ny sort, Hull Melon. Humlesorten har släktskap med den betydligt mer namnkunniga Cascade och används här som aromhumle vilket innebär att den tillsätts senare vid kokningen och bidrar till ölets arom. Här får du en bira med generös fruktighet på näsan, jenkatuggummi, citrusfrukter och örtiga inslag samt ett stänk vitpeppar. Smaken är läskande, frisk som källvatten, och det dyker upp associationer till tropisk frukt, citrus och malt. Skickligt att få ut så pass mycket smak i en folkis med tanke på alkoholens smakbärande funktion, särskilt för en öl med låg alkohol. Bravo!

All in Folks säljs i livsmedelshandeln och kostar cirka 30 kronor. 

 

RELATERAD LÄSNING