- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Sommartipset #5 – fem personliga favoriter från Niklas

Loppmarknaden i Janstorp är ett årligt måste. Den lilla byn några kilometer utanför Skurup – 61 invånare säger internet – har varje år under juli månad ett loppis som sträcker sig runt hela Kämpavallen, hemmalagets fotbollsplan. Janstorp som lirar i fyran, i Skåne öst, intar  just nu tredjeplatsen vilket innebär kval. Att traska runt här är att inandas historia. När planen invigdes 1959, under namnet Kämpaplanen, kom självaste Malmö FF dit med sitt guldlag för att lira mot lilla Janstorp. MFF, med bland annat landslagsspelaren Henry Thillberg som några månader senare var med i Sveriges historiska 3:2 segermatch på Wembley mot självaste England.

Själv återvänder jag helnöjd hem från Janstorp med två portugisiska tuppar som ni lär notera som side-kicks på många Livets Goda-fotografier framöver, när vin från Portugal ska förevigas. Tuppen förresten, legenden berättar historien om den rike markägaren i Barcelos som bjudit in till fest och upptäckte att ett värdefullt silverföremål hade stulits av en av gästerna. Förövaren ställdes inför rätta och befanns skyldig. Trots de uppenbara bevisen mot gästen så fortsatte denna att protestera mot anklagelsen. Lagrådet gav honom en sista chans att bevisa sin oskuld varpå den anklagade som såg en tupp i en korg i närheten sade: ”Om jag är oskyldig kommer tuppen att gala.” Och jodå, klart som tusan att tuppen gol….och den utpekade släpptes fri.

Den lilla svarta keramiktuppen med detaljerade blommålningar har blivit en symbol för landet och Barcelos är dess ursprung. Staden med gamla anor ligger i Vale do Ave, en Vinho Verde-subzon som har universitetsstaden Braga öster om sig, vackra kuststaden Viana do Castelo norr om sig och Porto söder om. Utöver tupparna så hängde då danske Søren Franks verk ‘Tapas & Sherry’ med hem; en bok med dryga decenniet på nacken men den är precis lika läsvärd idag.

Trots tusentals besökare på loppiset så är Franks bok lika kylig som Sherryvinerna på Systembolagets hyllor. Jag hugger den och när man bläddrar i verket, Søren Frank har för övrigt ett riktigt skönt språk, kommer inspirationen omedelbart. Och suget på Sherry såklart. Det blir en halvflaska amontillado från ytterst kompetenta Lustau, Los Arcos, och återigen förundras jag över vilka fantastiska viner man får från regionen, för inga pengar alls. Lustaus Solera Reserva Los Arcos bjuder på en underbar närmast färsk nötighet på näsan, lite fuktig tobak, salta havsvindar och torkade frukter inlindade i kakao och pomerans. Komplext så det förslår. Sen kommer smaken….och bouqueten som närmast indikerat något sött gör en tvärvändning och bjuder på en snudd på bentorr gomkänsla med initial sälta, tobak, torkade nyanser, trä och murrig nötighet. Kontrasterna! Avslutet är kvardröjande, fräscht som attan och saliverande. Sa jag torrt? Åtta år i snitt på faten, blott några få gram socker…till dina tapas som innehåller fågel, kött eller ost är detta vinet som fulländar kombon. 104 kronor för en halvflaska och den står på en fjärdedel av landets butiker. Annars är det bara att beställa. Och du, kyl ner till 10-12 C och servera ur ditt vitvinsglas.

En sommar som den vi upplever just nu har fått många att förstå varför gin är så stort kring Medelhavet, särskilt då i Spanien. Något som inte minst jag själv fick bekräftat när två lokala mataffärer hade tvärslut på Fever Tree. Istället får Schweppes Tonic & Pink Pepper, Swe tnc från Swedish Tonic samt Franklin & Son följa med hem. Ginen? Ja, det blir den ack så fina Gin Mare från Spanien. Medelhavsörter, oliver, citrus och enbär såklart, destillerat till en gin av grand cru-mått. Framställningen som sker i en enkelpanna är småskalig och hantverksmässig där alla örter destilleras separat. Enbären odlar man själv och citrusfrukterna macereras i över ett år. Det här är en gin så finstämd att den är precis lika bra som avec, med blott en istärning i. Däremot överraskar Schweppes Tonic med rosépeppar rejält och får Gin Mare att lyfta ytterligare ett snäpp.

Sommaren 2018 – när GT:n blev den svenska nationaldrinken. Gin Mare ligger i beställningssortimentet och kostar 459 kronor för 700 ml.

Är det inte dags att vi börjar hylla den årgångslösa champagnen lite mer? Jag har de senaste månaderna stött på flera exemplar som bara varit sådär wow-bra att du hade kunnat skänka dem till mig blint och jag hade varit tvärsäker på att det var hög Vintage-nivå. De främsta husen tycks ha blivit än mer seriösa med sina årgångslösa varianter och en som fick mig på fall i vårt stora rosétest var Charles Heidsiecks Brut Reserve rosé. Den rosa versionen av Champagne är aldrig billig men här får du storslagna bubblor för 549 kronor flaskan och hur provocerande det än må låta så är det banne mig billigt. 4 år på flaska innan degorgering och inblandning av reservviner ger här ett vin som blint slog topp-årgångsrosé från regionen när vi provade. Och så har det allt jag vill ha; husets ganska rika men strama stil där du får hela registret från smultronen till persikorna, krämigheten som är ’to die for’ och en bornyr som smeker medhårs på ett sätt som bara få kan. Överraska din bättre hälft med den här och en hummer som simmat kallt. Precis lika mycket kärlek som att efter flera års giftermål upprepa sina äktenskapslöften.

Charles Heidsiecks rosé finns i beställningssortimentet och landar i din butik max en vecka efter att ordern är lagd. Detta vin dricker du förresten med fördel ur dina Bourgogneglas…

Så här är det, du måste beställa en sexpack. Men, jag lovar, det är ruskigt väl spenderade 1,788 kronor för en låda svenskvin – nämligen 2011 Sandahl Magic Rain Rajnai Rizling. Christer Sandahl driver tillsammans med sin hustru och bror en egendom i ungerska Badacsony, en liten region som få i Sverige ens vet om existerar. Fast som den Ungervän jag är, nu pratar vi bara vin ok, så är regionen bland landets främsta och på den vita sidan endast omkörd av Tokaj. Läs gärna mer om Badacsony i vår stora ungerska gratisbilaga som du laddar ner här.

Christer & C:o är mästare på riesling och deras Magic Rain från 2011 är fenomenal – inga slanka anemiska saker utan mer inspirerade av Zind-Humbrecht i Alsace. Årgången är en personlig favorit i Badacsony och trots snart sju års ålder så är vinet relativt ungdomligt med inslag av modellera, tropiska nyanser, honung och blommighet. I gommen ett vin med gåshudsbra syra, snygg lätt sötma, tropiska nyanser, främst passionsfrukt, och en tät, ren smak. Släkten Sandahl är värt så mycket mer omnämnande och respekt än de får här hemma. Börja med denna, Magic Rain. Och tycker du det är för mycket, slå dig samman med grannen och dela 6-packet.

När Mark Hollis tog ton under 1980-talet, ja då smälte jag. Talk Talk blev väl aldrig sådär superstora, för det var deras sound för smalt, men musiken stack ut, precis som Marks röst. Särskilt i Happiness is Easy från 1986 blir allt extra bra och jag måste berömma mig själv lite här att då som 14-åring digga Talk Talk. Behöver du fräscha upp bandets musik så lyssna även på Life’s What You Make It samt It’s My Life. Jodå, No Doubt gjorde en cover på den senare….

Happiness is Easy var dock min stora favorit och passar så förbaskat bra in på old school-Rioja. Hur kunde denna underbara stil hamna i periferin, viner som vi rankade högst av alla under stora delar av 1990-talet i Sverige? Idag utbytta mot hittepå-viner som låtsas vara amerikanska men är italienska, eller mediokra och jolmiga versioner från ett i grunden underbart Valpolicella. Jag menar, varför konstla till det, grym kvalitet finns där ute och gammaldags Rioja visar än idag att ’Happiness is easy’. Som denna paketlösning, nu dock blott en tre-pack, av Bodegas Riojanas 2010 Monte Real Reserva di Familia. Den här landar på 178 kronor (534 kr för tre) och bjuder på ett läckert djup med nyanser av svarta vinbär, björnbär, integrerade fat, läder och sommargrusväg. Smaken är tät med markerade men sandiga tanniner, mörkt bärfruktig, ekkryddig och stram precis syra. Avslutet är kvardröjande och intrycket är ett ännu ungt vin. Så gott, så lätt att ta till sig, så lätt att förstå. Bodegas Riojanas kan och visar hur långt man kommer med ’the real deal’.

Och att det gör en lycklig. Svårare än så är det inte.

Nästa sommartips, fredagen den 17 augusti. Och du, tipset blir automatiskt till ett hösttips senare, vintertipset, vårtipset…ja du fattar.