Sommartipset #6 – fem personliga favoriter från Niklas

Niklas Jörgensen 17 Aug, 2018
Vin En dryck med hög syra kan vara fantastiskt bra. En dryck med hög syra kan också vara fullständigt urusel. Det finns ingen automatisk koppling mellan hög syra och hög kvalitet i ett vin, en öl eller cider utan som alltid handlar det om struktur och balans. Dessutom är begreppet syra ett samlingsnamn för flera olika varianter på temat och vissa av dem kanske sticker ut mer än andra och skapar kontrovers. Som de volatila exempelvis. Veckans sommartips från Livets Godas Niklas Jörgensen bjuder idag på fem drycker där just syrorna spelar en framträdande roll för helhetsintrycket – fem drycker som får det att sjunga lite extra.

 

Vi lägger hårt ut och spenderar 899 kronor direkt på en Champagne som åtminstone ger mig gåshud. Henri Girauds toppskumpa Code Noir är en pinot noir från byn Aÿ, druvans sannolikt främsta växtläge i Champagne, och Girauds Grand cru-vingårdar vetter söderut vilket ger dem lite extra solexponering. Jag är väldigt förtjust i husstilen som drar åt det fylligare hållet till men kanske än mer så älskar jag att vinet fatlagras ett år innan den andra jäsningen. Jodå, jag hör till skaran som tycker att fat överlag skänker många vinstilar en extra dimension, så länge bruket är inom rimliga proportioner. Lite som med syran – struktur och balans. I fallet Henri Giraud är det plus i kanten för att eken som används till faten faktiskt kommer från en synnerligen närliggande skog, Argonne, och inte är särskilt berest. Något som är vart att ha i åtanke när det snackas om närproducerat då eken (om sådan används) ytterst sällan kommer frå trakten om ens landet. Eller svensk öl för den delen, där humlen oftast anlänt från så långt bort som Nya Zeeland eller USA. Så i fallet Giraud...snacka om lokal produkt hela vägen!

Code Noir är en årgångslös blend som legat runt fyra år på sin jästfällning. Familjehuset är knappast någon storproducent och pumpar ut mindre än 300,000 flaskor per år - hantverk kanske någon skulle kalla det.

Så vad är det som gör denna Champagne så speciell? Är man vän av ursnygg fathantering i sin skumpa så är detta kärlek från första sniff. De läckra nyanserna av nougat, ett stänk rostat från faten, de saftiga persikorna men även subtila toner av röda bär sitter så fint samman och bjuder på ett skönt djup. Smaken bekräftar mycket av det som sker i bouqueten men adderar en närmast gräddigt krämig mousse, fet gul frukt och en diskret dosage, det vill säga sötma, vars huvuduppgift är att hålla syran i schack. Och det gör den såklart förtjänstfullt samtidigt som lite socker skickar lagringsdugligheten till 2.0 läge. En fenomenal Champagne med beundransvärd förmåga att envetet klamra sig kvar i eftersmaken.

Code Noir finns i beställningssortimentet och landar vid ett klick idag lagom till nästa helgs firande.

Om Giraud charmar brallorna av en direkt från start så kräver en Oud-Beersel lite mer tillvänjning. Inte för att det är en öl utan elegans, tvärtom i min värld, nej det är mer att du bör vara redo på vad som väntar dig i glaset. I grunden en lambic, en spontanjäst öl som lagras i gamla fat och som i sig är relativt låg i syra. Dessutom ofta jäst i omgångar där inte bara vanliga i luften förekommande jästbakterier deltar utan även brettanomyces och lactobacillus vill säga sitt. Och det är nu du bör vara redo för detta är inte öl som en majortitet föreställer sig drycken utan har mer gemensamt med den stil som regerade innan Herr Jacobsen vid Carlsberg kom på det där med att förkultivera en jäst och redefinierade konceptet öl.

Oude Pijpen från Brouwerij Oud Beersel baseras på olika lambic som blandats, varierande åldrar helt enkelt och det händer man lagrar i fat upp till tre år. Men när du blandar olika lambic så döps ölstilen om till gueuze och det krävs en yngre lambic i blenden, för att få fart på syran. Snittåldern på en Oude Pijpen är drygt ett och ett halvt år men från buteljeringsdatum räknat så kan du lagra den i uppåt två decennier!

För 77 kronor får du bryggeriets version från 2017 (375 ml) och det är en fantastiskt vibrerande gueuze med komplexa nyanser av halm, gröna toner, örtighet, bokna äpplen och ett stänk citrus, allt snyggt inlindat i en svagt, svagt oxiderad stil Har du aldrig haft en bättre gueuze i glaset kan detta nog vara allt från en total chock till årets upptäckt för din del. Och då har du inte smakat än!

Minns du syrasnacket i början? Det här är syra där även de volatila vill säga sitt, den variant som kanske bättre kan beskrivas som ättikssyra. I rätt dos så lyfter den en dryck till oanade höjder, i fel så kapsejsar det hela. Här blir det närmast omogna surcitroner, färskt hö, gulröda äpplen och torkade örter som möts i en vinös struktur som tar hand om den i grunden galna syran. Ändå är det total balans här, det är så välgjort, personligt och maxat att det är lätt att bli gueuzenörd på heltid. Häll upp denna i ditt vitvinsglas, inte för kall, och prova till allt från inkokt lax till en klassiker som du beställer till din gueuze på underbara ölkaféet A la Mort Subite i Bryssel – skinkomelett. Nå, har du det i dig - är du en lambic/gueuze-fantast?

 

Nästa ytterlighet; Vincent Gaudrys 2015 Pour Vous från Sancerre. Ett av de coolaste sauvignon blanc jag någonsin provat och det kanske återspeglas i prislappen, 699 kronor. Vincent är biodynamiker, certifierad sedan snart 15 år, och han har funnit sin alldeles egna stil för att avlägsna sauvignon blanc från den mainstreamfåra druvan annars lätt hamnar i. Här är det Sancerre i ett uttryck som får dig att associera mot Bourgogne fast ändå inte. Kanske är det fatlagringen som väcker tanken men med luft i glaset får vinet sina egna karaktärsdrag som inte behöver jämföras med någon annan geografisk plats. Det är gul frukt i sin renaste definition och rondören som äldre fat ger med en svag, svag utsatthet för luft, knallpulver, färska örter och blommighet är oerhört inbjudande. Tätheten är fenomenal, närvaron likaså. I gommen en ren smekning med den läckraste syra som skänker precision och ryggrad, mogna persikor, stenfrukt i övrigt och en hint av engelsk cider. Långt, svalkande som alpkällvatten och en ynnest att få dricka. Pour Vous har alla förutsättningar för att rucka din uppfattning av sauvignon blanc totalt – greppa den möjligheten för att ge druvan upprättelse. 

Mer vitt men med en helt annorlunda syra. Nu har äntligen Azores Wine Company nått Systembolagets butiker och för min del så är det en av de roligaste upptäckterna jag gjort på många år. Än häftigare var det att besöka ön Pico och få uppleva de galna förutsättningarna man har när det kommer till vinproduktion. Längtan att få återvända till vulkanön är stark och ett besök kan bara rekommenderas. Men börja med att prova hur vin från en ung vulkanisk mark smakar för det skiljer sig avsevärt från äldre. Plus då sältan från havet som kommer in och piskar rankorna så pass att man måste gömma dem i muromgärdade små utrymmen. Men att havet är din granne, jo det märks i vinerna - som i den 2017 Arinto dos Açores som släpptes nu i augusti för 199 kronor. Det finns en annan typ av koncentration här, en som finner en gyllene medelväg med sältan och syran som följeslagare. Det liksom svävar fram i gommen, detta vin gjort på druvan arinto dos Açores men som har noll släktskap med fastlandsportugals namne. Idag vet man att det är sannolikt den som gett liv till verdelho på Azorerna och Madeira. Här är syran mer fruktaccentuerad men likväl ryggraden. Prova det till grillad (om du får) havsfisk som du blott kryddar med flingsalt. Vilket vin! Vilken ö! 


Jag får vibbar som väcker barndomsminnen. Mormors danska äpplekaka finns där i doften, de kokta äpplena, lite kanel, blommighet, och det känns som att jag åter sitter hemma i hennes kök, får ett berg av hennes mästerverk och gott om vispad grädde. Älskade det. Drycker som väcker minnen är något alldeles speciellt och i det här fallet är det Apolinaires No1 på skånska ekologiska äpplen från 2017-skörden, uppiggade med ett stänk eko-citroner som väcker liv i det förflutna. Fräschheten imponerar i smaken och så får de gulröda äpplena lite skjuts av solmogen citrus. Syran ligger där hela tiden i bakgrunden och lurar och adderar till helhetsintrycket, ger ryggrad. Det är lätt att gilla den fräna men friska äppelsyran och sötman, ja den är sådär lagom diskret och nödvändig för helhetsintrycket. Allt är naturligt, inget är tillsatt.

Så förbaskat kul att slå ett slag för en suverän svensk alkoholfri produkt. Apolinaire hittar du i välsorterade butiker. Kika på producentens hemsida för mer info.

Nästa sommartips den 24 augusti. För vi fortsätter väl med just sommar ett tag till va?


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet