Hem Vinvärlden Sommartipset #8 – fem personliga favoriter från Niklas

Sommartipset #8 – fem personliga favoriter från Niklas

av Livets Goda

Maison Trimbach

Alsace var grejen när en annan tog sina första staplande steg in i vinets värld. Riesling från Alsace. Tyskland var bra på ’lieblich’ men skulle man ha lite kralligare och framförallt torra doningar, och det skulle man, så var det Alsace som gällde rakt av. Men någonstans längs vägen så försvann den klassiska regionen litet från radarn hos många av oss och ett tag var det närmast en bortglömd del av Frankrike bland svenska konsumenter. Delvis hade man sig själv att skylla samtidigt som tyskarna rusade på och började leverera storstilad torr riesling med en fräschör som fransmännen inte kunde bjuda på. Annat fanns också med i bilden som drog ner på vinernas renommé men som alltid finns det ett gäng producenter som fortsätter leverera kvalitet år ut och in. Trimbachs klassiska Cuvée Frédéric Emile (CFE) exempelvis.

Just nu finns det en 2008:a att köpa och det är trots sitt decennium ännu ett piggt vin som blott visar hur utvecklingsbart riesling från Alsace kan vara. CFE är en blend av två Grand Cru-lägen, Geisberg och Osterberg, och här finner du de klassiska dragen av petroleum, modellera, stenfrukter, torkade örter och citrus i en skönt begynnande mognad. Smaken är riktigt alert och du har den omisskännliga elektriska syran, en elegant struktur och det där saliverande stenfruktsdraget som gör riesling så fenomenal till mat. Det är underbart att botanisera runt i vinvärlden men glöm inte nedslagen i klassisk mark emellanåt, där allt startade. 2008:an Cuvée Frédéric Emile Riesling från Trimbach kostar 399 kronor och är nämligen ett sådant vin som lär få dig att sitta där och aahhh:a och ååååh:a och minnas varför du föll pladask för Alsace en gång i tiden. Och är du inte gammal i gemet så är det här en ögonöppnare som lär väcka intresset för Alsace!

Tawny Port är en gudagod dryck som inte bara har de livsbejakande egenskaperna men även har älskvärdheten att fungera till väldigt mycket – och hålla i öppnat tillstånd. Till osten, en hårdost med tydliga saltkristaller, så är det en fenomenal matchning. Till chokladdesserter, gärna med apelsininslag, så är det ypperligt. Likaså till färska frukter och bär gör den jobbet med bravur och för den som blott vill knapra nötter eller röka en Cohiba så hänger tawnyn med.


I våras släpptes en 1978 Colheita från Kopke’s, en årgångsspecifik tawny som buteljerades 2016 efter nästan 38 år i fat. Och det tackar vi för då detta är en strålande fräsch tawny med alla igenkänningstecken man vill åt: den fuktiga tobaken, nötter, mandelmassa, torkade frukter och inarbetade trätoner. Komplext. Smaken har den fina sötman, tätheten, den lite viskosa strukturen samtidigt som det finns syra som friskar upp. De torkade tonerna är där och allt andas och smakar historia. 680 kronor för en flaska. Kan eventuellt fungera som gåva till 40-åringen – om man inte behåller den själv istället…


Öl med frukt eller bär hör till något av det godaste som finns och vi tackar särskilt belgarna för det även om det idag finns många som följt i deras fotspår. Men ibland vill man ju återvända till ursprunget och en som alltid levererar underbar Kriek i en mogen stil är Liefmans. Den du vill åt tappas på 75 cl flaska, är årgångsmärkt och basen, en Oude Bruin samt en Goudenband får en jäsning med körsbär, 13 kilo färska sådana per 100 liter, och lagras dessutom ett år på flaska innan den släpps. Snittåldern på deras Kriek är då två år.

Alltså, det här är så barnsligt läckert med sina syrliga körsbärstoner, bittermandeldroppar och lätt parfymerade näsa. Tänk dig den ’kirsebærsauce’ som danskarna häller på sin ris a la Malta. Smaken är lättsam, syrlig och med diskret sötma samtidigt som det finns en viss kraft i den. Örtigt, körsbär, mandeldroppar och bara superfräscht. Dessutom grymt god att använda i drink om du tar 15 cl mousserande vin och toppar med 5 cl av denna. En flaska kostar 79,90 kronor för 75 cl och återfinns i beställningssortimentet.

Blindprovningar är alltid det ärligaste sättet att närma sig ett vin sett ur en mer professionell synvinkel. Undvika att dricka etiketten, en på pappret stor årgång, ett legendariskt namn. Det psykologiska ska nämligen aldrig underskattas och precis lika mycket som det hos många vinskribenter finns en viss rädsla att ge för bra betyg till ett billigt vin så är det samma tankegångar kring att ge för lågt till ett stort vin. Men det är ett förfarande vi inte bara är villiga att utsätta oss för när vi provar i redaktionsbaren, det är även ett måste för att hålla sig alert och öppen i sinnet. 

Moulin Touchais är ett av vinvärldens coolaste söta viner. Fast det är inte sådär vansinnigt sött egentligen; ibland är det mer en halvtorr-halvsöt känsla som man har i glaset. 1968:an hör till dessa. Legendariskt uselt år i Frankrike, åtminstone när vi läser årgångstabeller, men Moulin Touchais 68:a tycker annorlunda. Det visade den inte minst i en blindprovning häromåret där den hängde med betydligt mer namnkunniga etiketter men hölls som ett mer spännande och bättre vin. Hade det varit likadant om man sett flaskorna? Det som gör vinet speciellt är kombinationen av två olika skördetillfällen där en femtedel av druvorna plockas för tidigt för att skaffa den extra syrakicken, medan resternade plockas dryga månaden senare och då har en honungsdrypande mognad.

Tillsammans har du de två viktigaste faktorerna för ett långt liv; sötma och socker konserverar Moulin Touchais till ett imponerande långt liv där den äldsta undertecknad provat sträckt sig ner till 1880-talet. 1968:an har den typiska gula frukten som mognande Moulin Touchais uppvisar, mixat med draget av lovikavante – ni vet, vått ylle. Kryddiga undertoner, lime och svagt tropiska vindar och honung ovanpå det. Smaken är inte en av de mest kraftfulla men det liksom dansar fram i gommen och där syran står för taktfastheten. Stenfrukter, aprikos, kryddhylla träder fram i en annars oerhört komplex smak och sötman är mer nedtonad än vanligt; vinet nästan snörper ihop i avslutet. En stor upplevelse för ett löjligt lågt pris och har du vänner som fyller 50 i år och ännu inte vet vad köpa….ja då är 795 kronor för buteljerad historia det självklara valet. Men du vill nog smaka en själv också..


I samband med att 2007 från Châteauneuf-du-Pape lanserades så startade en hype av sällan skådat slag av röd Châteauneuf, inte bara i Sverige utan globalt. Det var idel skyhöga poäng från advokaten i Baltimore (läs Robert Parker) och det hela följdes upp med fler toppårgångar i 2009 och 2010. Antingen föll det inte ut så som många hoppats, eller så tröttnade man på stilen, för idag är det desto lugnare på Châteauneuf-du-Pape fronten och ingen köar efter 100-poängsviner mer. Måhända appellationen dessutom lidit lite av den transparensvåg som trendar just nu. Men nu är inte allt rött eller bombastiskt för den delen i Châteauneuf-du-Pape och något som är värt betydligt mer uppmärksamhet är de vita vinerna.

Få vet ens om det, att det produceras vitt i det världskända vindistriktet, än mer att de är riktigt spännande och dessutom kan lagras. Det visade inte minst en flaska 2001 Châteauneuf-du-Pape Blanc från Pierre Usseglio i våras. Mogen, visst, men likväl med fascinerande komplexitet, gul frukt och matvänlig syra. Inte alla toppviner som kan skryta med att fixa 17 år. Fast än godare är de faktiskt i lite yngre tillstånd, när den busiga gula frukten får friare spelrum utan att glömma bort vart den växt. 2016-versionen från samma producent, Pierre Usseglio, visar detta med bravur där härligt solvarm men likväl frisk gul frukt – tänk persika, papaya, aprikos – möter citrus, rökig mineralitet, kryddhylla och ett stänk rostade fatnyanser. Även smaken är sådär inbjudande och omfamnande som bra Châteauneuf-du-Pape gärna är, även bland de vita, och här dyker det upp lite tropiska toner, modellera, diskreta fat, citrusfrukter i form av limeskal och mandarin och allt är snyggt svarvat med uppbackande syra och generös frukt. Urläckert redan idag men om du vill så vet du att man kan spara en bra årgång av vit Usseglio länge. 299 kronor för en flaska mixad clairette, bourbolenc och grenache blanc och du lägger din order här på en flaska ur beställningssortimentet.

5 september, då landar nästa tips, och då är det ännu sommar för det har vi bestämt!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING