Sommartipset #9 - fem personliga favoriter från Niklas

Niklas Jörgensen 7 Sep, 2018
Vin Ben och Nick kikade förbi redaktionen i veckan; två fantastiska aussie-killar som verkligen kan det där med storytelling. Historierna sinade aldrig och vi satt där med smilgropar som liksom vägrade att lämna våra nunor. Dessutom producerar herrarna strålande viner; Ben Glaetzer i Barossa och Heartland i svalare Langhorne Creek. När man ger det en stunds eftertanke, deras besök på redaktionen, så slår det en att här har vi några som fattat grejen - vad det hela handlar om. Och så börjar man gräva lite i minnesbanken, drar fram andra besök från down under och det är då det slår en - fasen vilken skön attityd australiensarna har till det där med vin. Avslappnat men ändå seriöst, nyfiket men ändå med tydliga mål, chosefritt och långt ifrån den ibland lätt nödiga attityd som kan uppvisas i branschen - men framförallt, de har ju kul! Veckans sommartips - något säger oss att det är det sista - hyllar det fantastiska Australien och härliga vinmakare med rätt inställning!

Margaret River blev, när regionen slog igenom för några decennier sedan, något av en motpol mot östra Australien. Vissa kallade uttrycket närmast europeiskt. Generaliserande eller ej, påståendet byggde på en svalare stil med mindre yppig frukt och mer moderat alkohol jämfört med mer bombastiska viner från exempelvis South Australia och Barossa. Leeuwin Estate men även namn som Cape Mentelle och Cullen såg till att bekräfta detta.
I augusti släpptes Leeuwins toppvin på cabernet sauvignon - 2013 Art Series. Ett vin som är så annorlunda i sitt uttryck jämfört med östra Australien. Här bjuds det på klassiska cedertoner, svarta vinbär, färsk mynta, rostade toner från faten och en överlag skönt inbjudande bouquet som flörtar friskt med provaren. I gommen ett silkeslent vin men inte utan vissa önskvärda gupp längs vägen. Ännu livlig och ungdomlig mörk bärfrukt som backas upp av en bakomliggande tanninstruktur samtidigt som det finns en mer sensuell ’cabbighet’ i vinet som drar mot tobak, örter, blommighet och lagerblad. Slösande rik utan att vara en parodi, frukten är sval men mogen och avslutet är långt och med kryddiga inslag från fatbehandlingen. Ett vin man gärna återser om fem år. 385 kronor för en flaska och det finns fortfarande kvar av denna snygga Cab!

Mike

En mindre resa söderut från Melbourne, dryga timmen, så brer halvön Mornington Peninsula ut sig. Det är fastlandets mest sydliga vinodlande region, Tasmanien lämnar vi utanför här, och det maritima klimatet har visat sig vara ypperligt för särskilt pinot noir och chardonnay. Även pinot gris har funnit hem här. Jordmånen varierar rejält; från sandrika delar till alluvial och även vulkanisk jordmån. Här har Mike Aylward och dennes föräldrar påbörjat sitt projekt - Ocean Eight.

Mike besökte oss i vintras, behöver vi nämna att han är en helskön snubbe, och med sig hade han chardonnay och pinot noir från olika ågångar. Bland annat den 2014 Ocean Eight Verve chardonnay som du kan beställa på Systembolaget för 299 kronor. Här är det flintrökighet i massor som lirar fint tillsammans med limeskal, ett stänk tropiskt, örter och persika. I gommen en snygg precis syra som gör sig tillkänna direkt, återhållsam tropisk frukt, limeskal, en maritim känsla och täthet. Härlig balans. Ingen brådska med att dricka detta klassvin och för den som ännu inte upptäckt vad "det nya" Australien har på sin repertoar kan förbereda sig för ett härligt första möte som sannolikt inte blir det sista.

Vi stannar kring Melbourne men rör oss nordöst från Mornington och uppåt Yarra Valley i Victoria. Ett gammalt vindistrikt som varit med sedan 1800-talet och även här är svalheten och syran drag som skänker vinerna sin personlighet. Här finns bland många andra Phil Sextons egendom med det underbara namnet Innocent Bystander. Kanske du provat deras rosa moscato som fanns för ett par år sedan på Systembolaget? Ett riktigt skönt sommarvin med låg alkohol och en förförare av rang. Nå, deras Giant Steps Sexton Vineyard Chardonnay från 2014 är inte alls dum den heller och lite som är fallet med Ocean Eight längre söderut så har vinet en aningen mer svalhet över sig. Inte europeisk, bara down under-kylig. I 2014 bjuds du på mogen gul frukt, persika och svagt tropiska inslag samt kryddig ek. Det är snyggt, välbalanserat och härligt följsamt men ändå med pigg syra som gör att du vill ha denna till mat. Priset avskräcker inte det heller, 199 kronor och du beställer det >>>HÄR.

Vill du hoppas på vågen av försiktig vinmakning i Australien? Prova då Sulky från Murdoch Hill i Adelaide Hills. 2015 Sulky är en ohelig mix av syrah, pinot noir och merlot som endast fått en kortare tid i använda franska ekfat. Ingen filtrering, ingen klarning. Dessutom jäst med naturlig jäst och en hel del hela klasar vilket ger ett annat, mer livligt uttryck. Och jodå, tankarna drar osökt mot vissa europeiska vinstilar som tänker i samma banor och det bjuds på körsbär, hallon, en maritim vind, jordiga toner och stjälkig grönska. Smaken har det där saftiga över sig utan att bli enspårigt, lätt sälta, uppfriskande grönska, alerta tanniner och en lättsam struktur. Ett riktigt kul vin att dricka och inget du kanske associerar med Australien, om du nu inte följt med vågen av nytt från landet. 359 kronor, finns i beställningssortimentet.


Vi avslutar med vinstilen allt började med down under. När vinmakningen var ung i Australien under förrförra seklet så stod de söta vinerna i centrum, något som förklarar varför landet kan uppvisa så mycket gamla rankor på främst grenache, shiraz och mataro - de var helt enkelt främst för den stil som skulle efterlikna en tawny. Ett vin som hyllar historien men tar starkvinet in i den nya eran är Penfold's strålande Father. Här används just tidigare nämnda druvor för att framställa ett förstärkt vin som spritas upp och sedan lagras i flera år på gamla använda fat, vissa mer än 70 år i ålder. Blenden till Father består ofast av uppåt 15 olika årgångar och det du möts av är en stor komplexitet med närmast parfymerade drag, korinter, orientaliska kryddor, fuktig tobak och gammalt trä. Smaken är trögflytande, viskös, och samtidigt så fräsch trots den markerade sötman. Katrinplommon, lakrits, tobak och russin i en härligt smeksam textur. Alltså, det här är bara så ljuvligt, inte minst till en skål med färska bär och gräddglass. 399 kronor kostar Father och återfinns i beställningssortimentet.

Nästa sommartips som riskerar bli ett hösttips kommer den 21 september.

Startbild på hemsidan; Ben & Nick från Glaetzer & Heartland.


Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019

Sundqvist inspirerar med uppdukad påskbuffé

Mat och Restaurang Påsken närmar sig med stormsteg! Har du bestämt vad du…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet