Sommartipset - fem personliga favoriter från Niklas

Niklas Jörgensen 13 Jul, 2018
Vin Sommaren 2018, den som satte kursen redan i maj månad, har väl rätt schyssta förutsättningar för att bli en svensk klassiker, en sådan vi pratar om långt senare och minns med glädje. Och vi vet alla vilken relation vi nordbor har till värmen och somrar som denna; det är ju bara att kika på flödet i sociala medier, hur våra vänner och familj tar till vara på det som bjuds från vädrets makter. Spontaniteten, livsglädjen, häng med de vi håller kära….det är påtagligt just nu och en fröjd att beskåda. Men även om vårt mer avslappnade förhållningssätt till dagen går i bräschen just nu så vill vi också tillsammans njuta av god mat och dryck. Sätta den där pricken på i:et och fullända alltet. Därför tipsar Niklas varje fredag om fem personliga favoritdrycker som kan förgylla sommaren extra mycket, drycker som har det där lilla extra och som förutom att bara vara riktigt bra kanske också bidrar till en diskussion kring bordet.

Fem drycker; en rosé, två vita, en röd och en cider. Samtliga uppmuntrar till en diskussion, antingen för att du måhända aldrig provat stilen tidigare eller för att du kanske negligerat en region i många år! Dock, kvintetten  är drycker som jag brinner lite extra för eller nyligen återupptäckt!

2017 Cuvée Royale, Les Vignerons de Tavel, Rhône, Frankrike (artikel 70035 BS, 125 kr)

Vi har precis publicerat vår årliga rosébilaga och det vi tar med oss från denna provning som vi genomförde under ett par veckors tid är att kvaliteten är bättre än någonsin men också att allt inte bara är Provencekopior. Inte minst är det glädjande att se den kvalitet som finns i sydrhônska Tavel, kommunen som blott får producera en sak, vackert rubinröd rosé! Japp, till och med färgen är reglerad och har ett vin härifrån inte djupet där så är det inte en Tavel. Att de dessutom kan lagras får Tavel att sticka ut, något som bland annat en 2013 från kooperativet Les Vignerons de Tavel nyligen fick oss att inse. Och just kooperativet står för finfina viner och 2017-års buteljering av Cuvée Royale är verkligen värd att prova. Den finns i beställningssortimentet men är sannerligen värd att vänta några dagar på. Här får du djup i frukten, purfärska hallon, örter, blodapelsin och fin blommighet i en inbjudande skrud där det till och med lurar lite försiktiga tanniner i bakgrunden. Volym, elegans och älskvärdhet i ett. En roséstil som gör en småkär.

2016 Arinto dos Acores, Azores Wine Company, Pico, Azorerna, Portugal (artikel 73974 BS, 329 kr) 

Du tänker: 329 kr? Azorerna? Jag tänker: Lyckans ost som har ett unikt vin att ännu upptäcka! För mig är Pico en av de häftigaste vinupplevelserna jag sprungit in i de senaste åren och besöket på vulkanön förra året skriver jag in som ett av de mäktigaste vingårdsbesöken jag överhuvudtaget gjort. Här odlas druvan arinto som inte har något gemensamt med fastlandets namne utan den azoriska tros vara urmodern till verdelho och antas ha kommit redan på 1400-talet när öarna bosattes. Sannolikt har den någon relation med chenin blanc då många av de första öborna flydde från norra Frankrike och Flandern. Här bjuds du på ett vin med galet maritim känsla, druvorna växer oerhört nära Atlanten och på Pico sägs det att de bästa vingårdarna är de där druvorna kan höra krabborna sjunga. Närheten är också riskabel då saltet kan ödelägga men man har inget val, längre in tar vulkanen Picos skugga över och uppmuntrar inte till odlingar. Och just i 2016 så förlorade vinbönderna mer än hälften redan under våren, när salta havsvågor slog in och lade sig på knopparna, solen kom, och mycket brändes bort. Här får du ett vin som bjuder på sälta, den vackraste rena stenfrukt du kan önska, dansant krämig gomkänsla, täthet och urläcker syrastruktur. Ett vin som kan lagras många år men som du nu tar fram och provar med vänner när det vankas skaldjur i olika format. Beställningsvin men…worth waiting for.

2005 Faustino I Gran Reserva, Rioja, Spanien (artikel 2678, 185 kr)

Seså, skäms inte för att du plockar med dig en metallnätsklädd Rioja som sett likadan ut sedan artonhundrafrösihjäl och som säkerligen intar bottenplacering på hipsterlistan. För. Vinet. Är. Hur. Gott. Som. Helst. Tidigare i år betade vi av det klassiska Rioja i Livets Goda och när Faustinos viner hamnade i våra glas så satt redaktionen där, fånleendes och mindes gamla goda tider, när Rioja var vinet nummer ett för svensken. Men varför glömde vi bort detta, det här är ju hur skönt som helst med bra täthet i frukten, fräschör, klassiska ektoner men aldrig någon vanilj eller dillparodi, tanniner, syra och struktur. Den här i Bourgognekupan, lätt kylt, bättre styckdetaljer av fläsk på träkolsgrillen….ja, den är svårslagen!

Pernilla Perle, Brännland Cider, Västerbotten (artikel 82020 BS, 99 kr, 75 cl, 8,5%)

Ny årgång och buteljering av Brännlands fina och vinösa cider. Har du ännu inte provat så är sannolikheten överhängande att du förälskar dig i Andreas Sundgren Granitis cider lika mycket som jag gjort - och använder den istället för ett vitt vin. Här har du klingande ren äppelfrukt med en så fin genomskärande syra att man får gåshud. Sötman är nedtonad och landar cidern i det som tyskarna kallar sina motsvarande viner, lieblich. Älskvärda viner, det vill säga halvtorra. Den här sätter en ny nivå för mången cider och du lär hitta otaliga användningsområden; till Ceasarsalladen, till charkuterier, grillat fläskkött och såklart på egen hand. Beställ ett par när du ändå är på gång för du lär inte ångra dig. Bravo Andreas!

2017 Craven, Clairette Blanche, Stellenbosch, Sydafrika (artikel 70410 BS, 199 kr)

Vad är din relation till så kallade minimal intervention-viner? Skeptisk, lyrisk eller står du ännu och klurar? Det är lugnt, du behöver inte ta ställning för vin handlar inte om att välja läger utan att hylla mångfalden och god sådan. Den här är riktigt kul, gott - och udda. Clairette blanche är en sydfransk druva som inte bara varit på dekis i hemlandet, även i Sydafrika är den snudd på försvunnen. Här har Mick Craven funnit den sannolikt sista odlingen i regionen, i vingården Eikenhof. Vinet är delvis skaljäst vilket skänker tanniner och det manipuleras minimalt i produktionen; ingen klarning, filtrering och restriktivt svavelbruk samtidigt som vinet lagras i gamla, neutrala ekfat. Här bjuds det på gott om citrusfrukt, lätt oxiderade, bokna äpplen, gråpäron och läcker blommighet. Den lilla tanninstrukturen skänker friskhet till smaken som bjuder på nyanserade intryck och balanserar upp det florala finfint. Den här tar du fram på kvällskvisten när det vankas ett par ostbitar, gärna en Brillat Savarin. Och en sak kan du vara säker på, vinet går ingen obemärkt förbi så diskussion blir det. Gillar du detta så finns ytterligare tre viner från producenten att beställa.

 

Nästa fem sommartips från Niklas publiceras den 20 juli. 

 


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet