Hem Vinvärlden Sommartipset – fem personliga favoriter från Niklas

Sommartipset – fem personliga favoriter från Niklas

av Livets Goda

Fem drycker; en rosé, två vita, en röd och en cider. Samtliga uppmuntrar till en diskussion, antingen för att du måhända aldrig provat stilen tidigare eller för att du kanske negligerat en region i många år! Dock, kvintetten  är drycker som jag brinner lite extra för eller nyligen återupptäckt!

2017 Cuvée Royale, Les Vignerons de Tavel, Rhône, Frankrike (artikel 70035 BS, 125 kr)

Vi har precis publicerat vår årliga rosébilaga och det vi tar med oss från denna provning som vi genomförde under ett par veckors tid är att kvaliteten är bättre än någonsin men också att allt inte bara är Provencekopior. Inte minst är det glädjande att se den kvalitet som finns i sydrhônska Tavel, kommunen som blott får producera en sak, vackert rubinröd rosé! Japp, till och med färgen är reglerad och har ett vin härifrån inte djupet där så är det inte en Tavel. Att de dessutom kan lagras får Tavel att sticka ut, något som bland annat en 2013 från kooperativet Les Vignerons de Tavel nyligen fick oss att inse. Och just kooperativet står för finfina viner och 2017-års buteljering av Cuvée Royale är verkligen värd att prova. Den finns i beställningssortimentet men är sannerligen värd att vänta några dagar på. Här får du djup i frukten, purfärska hallon, örter, blodapelsin och fin blommighet i en inbjudande skrud där det till och med lurar lite försiktiga tanniner i bakgrunden. Volym, elegans och älskvärdhet i ett. En roséstil som gör en småkär.

2016 Arinto dos Acores, Azores Wine Company, Pico, Azorerna, Portugal (artikel 73974 BS, 329 kr) 

Du tänker: 329 kr? Azorerna? Jag tänker: Lyckans ost som har ett unikt vin att ännu upptäcka! För mig är Pico en av de häftigaste vinupplevelserna jag sprungit in i de senaste åren och besöket på vulkanön förra året skriver jag in som ett av de mäktigaste vingårdsbesöken jag överhuvudtaget gjort. Här odlas druvan arinto som inte har något gemensamt med fastlandets namne utan den azoriska tros vara urmodern till verdelho och antas ha kommit redan på 1400-talet när öarna bosattes. Sannolikt har den någon relation med chenin blanc då många av de första öborna flydde från norra Frankrike och Flandern. Här bjuds du på ett vin med galet maritim känsla, druvorna växer oerhört nära Atlanten och på Pico sägs det att de bästa vingårdarna är de där druvorna kan höra krabborna sjunga. Närheten är också riskabel då saltet kan ödelägga men man har inget val, längre in tar vulkanen Picos skugga över och uppmuntrar inte till odlingar. Och just i 2016 så förlorade vinbönderna mer än hälften redan under våren, när salta havsvågor slog in och lade sig på knopparna, solen kom, och mycket brändes bort. Här får du ett vin som bjuder på sälta, den vackraste rena stenfrukt du kan önska, dansant krämig gomkänsla, täthet och urläcker syrastruktur. Ett vin som kan lagras många år men som du nu tar fram och provar med vänner när det vankas skaldjur i olika format. Beställningsvin men…worth waiting for.

2005 Faustino I Gran Reserva, Rioja, Spanien (artikel 2678, 185 kr)

Seså, skäms inte för att du plockar med dig en metallnätsklädd Rioja som sett likadan ut sedan artonhundrafrösihjäl och som säkerligen intar bottenplacering på hipsterlistan. För. Vinet. Är. Hur. Gott. Som. Helst. Tidigare i år betade vi av det klassiska Rioja i Livets Goda och när Faustinos viner hamnade i våra glas så satt redaktionen där, fånleendes och mindes gamla goda tider, när Rioja var vinet nummer ett för svensken. Men varför glömde vi bort detta, det här är ju hur skönt som helst med bra täthet i frukten, fräschör, klassiska ektoner men aldrig någon vanilj eller dillparodi, tanniner, syra och struktur. Den här i Bourgognekupan, lätt kylt, bättre styckdetaljer av fläsk på träkolsgrillen….ja, den är svårslagen!

Pernilla Perle, Brännland Cider, Västerbotten (artikel 82020 BS, 99 kr, 75 cl, 8,5%)

Ny årgång och buteljering av Brännlands fina och vinösa cider. Har du ännu inte provat så är sannolikheten överhängande att du förälskar dig i Andreas Sundgren Granitis cider lika mycket som jag gjort – och använder den istället för ett vitt vin. Här har du klingande ren äppelfrukt med en så fin genomskärande syra att man får gåshud. Sötman är nedtonad och landar cidern i det som tyskarna kallar sina motsvarande viner, lieblich. Älskvärda viner, det vill säga halvtorra. Den här sätter en ny nivå för mången cider och du lär hitta otaliga användningsområden; till Ceasarsalladen, till charkuterier, grillat fläskkött och såklart på egen hand. Beställ ett par när du ändå är på gång för du lär inte ångra dig. Bravo Andreas!

2017 Craven, Clairette Blanche, Stellenbosch, Sydafrika (artikel 70410 BS, 199 kr)

Vad är din relation till så kallade minimal intervention-viner? Skeptisk, lyrisk eller står du ännu och klurar? Det är lugnt, du behöver inte ta ställning för vin handlar inte om att välja läger utan att hylla mångfalden och god sådan. Den här är riktigt kul, gott – och udda. Clairette blanche är en sydfransk druva som inte bara varit på dekis i hemlandet, även i Sydafrika är den snudd på försvunnen. Här har Mick Craven funnit den sannolikt sista odlingen i regionen, i vingården Eikenhof. Vinet är delvis skaljäst vilket skänker tanniner och det manipuleras minimalt i produktionen; ingen klarning, filtrering och restriktivt svavelbruk samtidigt som vinet lagras i gamla, neutrala ekfat. Här bjuds det på gott om citrusfrukt, lätt oxiderade, bokna äpplen, gråpäron och läcker blommighet. Den lilla tanninstrukturen skänker friskhet till smaken som bjuder på nyanserade intryck och balanserar upp det florala finfint. Den här tar du fram på kvällskvisten när det vankas ett par ostbitar, gärna en Brillat Savarin. Och en sak kan du vara säker på, vinet går ingen obemärkt förbi så diskussion blir det. Gillar du detta så finns ytterligare tre viner från producenten att beställa.

 

Nästa fem sommartips från Niklas publiceras den 20 juli. 

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING