Sommartorkan - 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Livets Goda 10 Aug, 2018
Övrigt Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna och djurbetet i hela landet. Alla behöver hjälpa till att stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa svenska råvaror man vi handlar i butiken och äter på restaurang. Både på kort sikt i den akuta situationen, på lång sikt för en livskraftig svensk matproduktion och för att minska svinnet. Här är 5 tips om hur man kan bidra.

1. När du väljer kött och charkuterier – välj svenskt kött

Torkan leder till brist på bete och de svenska bönderna tvingas skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Välj svenskt kött så stödjer man samtidigt god djurvälfärd, friska djur och säker mat.

  • När du köper kött och köttfärs, välj svenskt kött.
  • Välj charkuterier som exempelvis skinka, leverpastej och korv av svenskt kött. En stor del av det svenska köttet används i charkuterier.
  • Prova gärna att köpa andra detaljer än den vanliga filén, kotletten och steken. De har många gånger ett lägre kilopris och ger omväxling i matlagningen.

2. Acceptera skönhetsfel på grönsaker och frukt – det påverkar inte smaken

Torkan ger mindre skördar. Dessutom kan grönsaken få skönhetsfel, storleken och färgen på grönsakerna kan variera. Välj dem ändå så minskar man svinnet – de smakar precis som vanligt.

  • Köp grönsaker med skönhetsfel, det påverkar inte smaken. Att den yttersta kanten på salladsbladet se lite bränt ut, fått fläckar, eller att blasten på ett knippe salladslök tappat lite spänst för att generera kraften ner till löken förändrar inte hur den smakar.
  • En vit blomkål kan bli lite gulaktig och ”solbränd” eftersom den inte kan skugga sig från solen, eller har mörkare fläckar, men smakar lika bra för det.
  • Grönsakens storlek kan påverkas av värmen. Odlarna får skörda grönsaker som har lägre vikt och är mindre i storlek än normalt, men de är lika bra för det.

3. Fråga efter ursprunget på kött och råvaror restaurangen

  • Det kan vara svårt att veta ursprunget på kött och råvaror på restaurangen. Med svenska råvaror kan man laga all världens mat, oavsett vilken inriktning restaurangen har.
  • Fråga var råvarorna kommer ifrån på restaurangen, så visar du att du bryr dig om råvarornas ursprung och vad du äter.
  • Många restauranger är stolta över sina svenska råvaror, genom att fråga bekräftar du deras val.

4. Uppmuntra andra att välja svenskt

Alla vet vi att det varit en ovanligt varm och torr sommar, men alla kanske inte tänker på vilka problem det medför för produktionen av mat, dryck och växter.

  • Uppmuntra familj och vänner att tänka och välja svenskproducerat.
  • Ta gärna upp frågan på jobbet, i skolan, i lunchmatsalen och andra platser i vardagen.

5. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige i butiken!

Märket Från Sverige gör det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Det hjälper att göra medvetna val som påverkar både på kort och lång sikt.

  • Märket Från Sverige används på alla typer av råvaror, livsmedel och växter.
  • Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier.
  • Märket Mjölk från Sverige används på mejerivaror och ost.

Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet