Sommartorkan - 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Livets Goda 10 Aug, 2018
Övrigt Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna och djurbetet i hela landet. Alla behöver hjälpa till att stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa svenska råvaror man vi handlar i butiken och äter på restaurang. Både på kort sikt i den akuta situationen, på lång sikt för en livskraftig svensk matproduktion och för att minska svinnet. Här är 5 tips om hur man kan bidra.

1. När du väljer kött och charkuterier – välj svenskt kött

Torkan leder till brist på bete och de svenska bönderna tvingas skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Välj svenskt kött så stödjer man samtidigt god djurvälfärd, friska djur och säker mat.

  • När du köper kött och köttfärs, välj svenskt kött.
  • Välj charkuterier som exempelvis skinka, leverpastej och korv av svenskt kött. En stor del av det svenska köttet används i charkuterier.
  • Prova gärna att köpa andra detaljer än den vanliga filén, kotletten och steken. De har många gånger ett lägre kilopris och ger omväxling i matlagningen.

2. Acceptera skönhetsfel på grönsaker och frukt – det påverkar inte smaken

Torkan ger mindre skördar. Dessutom kan grönsaken få skönhetsfel, storleken och färgen på grönsakerna kan variera. Välj dem ändå så minskar man svinnet – de smakar precis som vanligt.

  • Köp grönsaker med skönhetsfel, det påverkar inte smaken. Att den yttersta kanten på salladsbladet se lite bränt ut, fått fläckar, eller att blasten på ett knippe salladslök tappat lite spänst för att generera kraften ner till löken förändrar inte hur den smakar.
  • En vit blomkål kan bli lite gulaktig och ”solbränd” eftersom den inte kan skugga sig från solen, eller har mörkare fläckar, men smakar lika bra för det.
  • Grönsakens storlek kan påverkas av värmen. Odlarna får skörda grönsaker som har lägre vikt och är mindre i storlek än normalt, men de är lika bra för det.

3. Fråga efter ursprunget på kött och råvaror restaurangen

  • Det kan vara svårt att veta ursprunget på kött och råvaror på restaurangen. Med svenska råvaror kan man laga all världens mat, oavsett vilken inriktning restaurangen har.
  • Fråga var råvarorna kommer ifrån på restaurangen, så visar du att du bryr dig om råvarornas ursprung och vad du äter.
  • Många restauranger är stolta över sina svenska råvaror, genom att fråga bekräftar du deras val.

4. Uppmuntra andra att välja svenskt

Alla vet vi att det varit en ovanligt varm och torr sommar, men alla kanske inte tänker på vilka problem det medför för produktionen av mat, dryck och växter.

  • Uppmuntra familj och vänner att tänka och välja svenskproducerat.
  • Ta gärna upp frågan på jobbet, i skolan, i lunchmatsalen och andra platser i vardagen.

5. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige i butiken!

Märket Från Sverige gör det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Det hjälper att göra medvetna val som påverkar både på kort och lång sikt.

  • Märket Från Sverige används på alla typer av råvaror, livsmedel och växter.
  • Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier.
  • Märket Mjölk från Sverige används på mejerivaror och ost.

Parlansering från Sandhi Wines idag

Vin Månadens andra lansering av Små Partier på Systembolaget släpptes idag…
17 Aug, 2018

Succéölet Radio The Mothership Imperial IPA från Collective Arts får ny illustration av konstnär från London

Whisky och Bourbon Radio The Mothership från kanadensiska Collective Arts släpptes i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Innis & Gunn Gunnpowder IPA nu i systembolagets fasta sortment

Whisky och Bourbon I våras släppte Innis & Gunn Gunnpowder IPA i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Sapporo Premium Lager släpps i systembolagets fasta sortiment

Whisky och Bourbon Sapporo Premium Lager är den ikoniska ölen från det japanska…
17 Aug, 2018

Frukten av nytänkande

Vin Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som…
16 Aug, 2018

ZUBR Premium - Prisbelönt tjeck med traditioner lanseras på Systembolaget 1 september

Whisky och Bourbon ZUBR Premium är en klassisk tjeckisk lager från den lilla…
16 Aug, 2018

Brobergs på turné

Whisky och Bourbon Välkommen till cigarrmiddag hos PM & Vänner i Växjö den…
16 Aug, 2018

Frukost från ett hantverksbageri blir nästa destination på Brunkebergstorg

Mat och Restaurang Under sommaren har stockholmare vallfärdat till Brunkebergstorg och framförallt takparken…
16 Aug, 2018

Mathias Dahlgren lanserar nytt lunchkoncept på Rutabaga

Mat och Restaurang Under hösten 2018 kommer Mathias Dahlgren att sälja take away-luncher…
16 Aug, 2018

MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018
Artikelarkivet