Sommartorkan - 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Livets Goda 10 Aug, 2018
Övrigt Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna och djurbetet i hela landet. Alla behöver hjälpa till att stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa svenska råvaror man vi handlar i butiken och äter på restaurang. Både på kort sikt i den akuta situationen, på lång sikt för en livskraftig svensk matproduktion och för att minska svinnet. Här är 5 tips om hur man kan bidra.

1. När du väljer kött och charkuterier – välj svenskt kött

Torkan leder till brist på bete och de svenska bönderna tvingas skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Välj svenskt kött så stödjer man samtidigt god djurvälfärd, friska djur och säker mat.

  • När du köper kött och köttfärs, välj svenskt kött.
  • Välj charkuterier som exempelvis skinka, leverpastej och korv av svenskt kött. En stor del av det svenska köttet används i charkuterier.
  • Prova gärna att köpa andra detaljer än den vanliga filén, kotletten och steken. De har många gånger ett lägre kilopris och ger omväxling i matlagningen.

2. Acceptera skönhetsfel på grönsaker och frukt – det påverkar inte smaken

Torkan ger mindre skördar. Dessutom kan grönsaken få skönhetsfel, storleken och färgen på grönsakerna kan variera. Välj dem ändå så minskar man svinnet – de smakar precis som vanligt.

  • Köp grönsaker med skönhetsfel, det påverkar inte smaken. Att den yttersta kanten på salladsbladet se lite bränt ut, fått fläckar, eller att blasten på ett knippe salladslök tappat lite spänst för att generera kraften ner till löken förändrar inte hur den smakar.
  • En vit blomkål kan bli lite gulaktig och ”solbränd” eftersom den inte kan skugga sig från solen, eller har mörkare fläckar, men smakar lika bra för det.
  • Grönsakens storlek kan påverkas av värmen. Odlarna får skörda grönsaker som har lägre vikt och är mindre i storlek än normalt, men de är lika bra för det.

3. Fråga efter ursprunget på kött och råvaror restaurangen

  • Det kan vara svårt att veta ursprunget på kött och råvaror på restaurangen. Med svenska råvaror kan man laga all världens mat, oavsett vilken inriktning restaurangen har.
  • Fråga var råvarorna kommer ifrån på restaurangen, så visar du att du bryr dig om råvarornas ursprung och vad du äter.
  • Många restauranger är stolta över sina svenska råvaror, genom att fråga bekräftar du deras val.

4. Uppmuntra andra att välja svenskt

Alla vet vi att det varit en ovanligt varm och torr sommar, men alla kanske inte tänker på vilka problem det medför för produktionen av mat, dryck och växter.

  • Uppmuntra familj och vänner att tänka och välja svenskproducerat.
  • Ta gärna upp frågan på jobbet, i skolan, i lunchmatsalen och andra platser i vardagen.

5. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige i butiken!

Märket Från Sverige gör det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Det hjälper att göra medvetna val som påverkar både på kort och lång sikt.

  • Märket Från Sverige används på alla typer av råvaror, livsmedel och växter.
  • Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier.
  • Märket Mjölk från Sverige används på mejerivaror och ost.

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

O/O Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019

Felix Veggie växer med tre vegetariska soppor

Mat och Restaurang En tomat- och mozzarellasoppa, en vegansk gulasch och en sötpotatis-…
18 Mar, 2019

Jura lanserar 12-åring i halvflaska med ny profil

Whisky och Bourbon Jura har genomgått en omfattande förändringsprocess och Jura Destilleriets Master…
18 Mar, 2019

Lansering den 22:a mars - A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs

Vin Årgången 2017 inledde med en hel del nederbörd men utan…
18 Mar, 2019

Rester blir till rätter med Restakuten

Mat och Restaurang Nu startar Willys Restakuten: en tjänst på Instagram där användarna…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet