Hem Vinvärlden Sommelier VM närmar sig

Sommelier VM närmar sig

av Livets Goda

Hej Andreas. Hur har de här tre åren varit sedan segern på Rhodos 2007? – Du, de har varit mycket mer intensiva än vad jag kunde ana. Jag trodde att jag skulle kunna glida runt på ett bananskal men jag har fått jobba riktigt hårt under den här tiden. Vad har segern betytt karriärmässigt? – Det är ju en “”once in a lifetime”” – upplevelse och har gett mig en fantastisk plattform att bygga vidare på. Har titeln “”Sommelier Du Monde”” påverkat dig som person? – Att vinna VM, var framförallt en bekräftelse för min egen skull. Jag ville utmana mig själv för att se vad jag hade för kapacitet. Det var den drivkraften som tog mig till VM och inte en plan att bygga en karriär eller att tjäna pengar. Framförallt så har det stärkt min självkänsla. Rent praktiskt har det inneburit att jag sover mindre och jobbar mer (skratt). Vad händer framöver? – Just nu reser jag cirka 300 dagar per år vilket jag hoppas kunna pressa ner till 200. Annars har jag ingen bestämd plan. Jag kommer att försöka bli mer fokuserad men fortsätta konsultera utomlands som jag gör idag. Den här titeln har gjort att jag fått se världen. Jag har några fasta uppdrag som bland annat chefssommelier på PM & Vänner i Växsjö, skribent på Livets Goda och några internationella vintidningar, samt utbildare på Restaurangakademien och några skolor utomlands. Framförallt så gör jag event-baserade “”gigg”” såsom middagar, provningar och kurser. Jag är också konsult åt några internationella flygbolag och hjälper dem med viner. Kan du tänka dig att tävla igen? – Det går inte. När du väl vunnit de största titlarna så får du inte tävla igen. Planen är ju att släppa in yngre förmågor och eftersom vi bara är tolv som innehar den här titeln så behövs det fyllas på med friskt blod. Kommer du att vara på plats i Chile under tävlingsveckan? – Jajamensan! Jag vet inte exakt hur mitt schema kommer att se ut men jag har en vandringspokal som jag ska lämna vidare till den som vinner. Vad tror du om Sören Polonius chanser att vinna? – Jag tror absolut att Sören har en chans rent tekniskt. I slutändan handlar det dock om i vilken form han är i och hans mentala inställning. Jag visste att jag hade kunskaperna att vinna tävlingen och därför ägnade det sista halvåret inför VM åt att bara må så bra som möjligt. Så när jag väl kom till Rhodos mådde jag som en kung, vilket fungerade. Hur känns det att bli av med titeln nu? – Det är inte så att jag förlorar min titel. Det är den mest exklusiva titeln du kan ha inom vinvärlden och vi är bara tolv i världen som gör anspråk på den. Så den kommer jag alltid att ha med mig vad som än händer. Vårt svenska hopp står i år till Sören Polonius som till vardags är chefssommlier på F12-gruppen i Stockholm. Två år har han vunnit SM, 2006 och 2008 och nu är det dags att försöka ta hem det största erkännandet. Hur mår du Sören? – Förutom att jag är brakförkyld så känner jag mig väldigt harmonisk inför tävlingen. Hur har den senaste tiden varit? – Det har varit turbulent med mycket förberedelser inför tävlingen men också mycket planering och menybyten på våra restauranger (F12-gruppen). Allt måste flyta på när jag är borta. Sedan september har jag tränat målmedvetet mot VM och innan dess har jag sett till att hålla mig à jour. Eftersom jag tävlat hela tiden – Sören vann i höstas bland annat den baltiska sommeliertävlingen – så har jag hållit igång konstant. Vad händer nu, sista veckorna innan VM? – Jag ska läsa så mycket som möjligt varje dag. Jag har sedan två månader gått upp sju varje morgon och börjat plugga. Jag varierar hela tiden mellan olika områden, upprepar gammalt och blandar det med nytt. Har du fått någon hjälp med förberedelserna? – Absolut. Det är flera som har hjälpt mig, inte minst våra egna sommelierer inom F12-gruppen. Sen har Fredrik Horn från PM & Vänner, som vann SM i år, tränat med mig en hel del. Har du dragit nytta av Andreas erfarenheter någonting? – Jag har haft ett möte med Andreas, men då vi inte vill riskera att bli anklagade för jäv, så har vi inte tränat ihop. Dock har jag fått flera tips av honom och givetvis är det väldigt värdefullt med hans insyn. Jag däremot, var med och tränade Andreas inför hans medverkan i VM. Så jag har bra koll på hans uppladdning, vilket jag kan dra nytta av nu. Vem står för alla omkostnader i din satsning mot VM? – Resan till Chile står svenska Sommelierföreningen för men alla resor till exempelvis Växsjö (PM & Vänner) för träning har jag betalat själv. Min arbetsgivare har tillgodosett att jag kan träna i deras lokaler hela tiden. Har du med dig någon fan-club till Chile? – Nej, inte direkt. Jag åker med Ingela Svanström som är ordförande i Sommelierföreningen. Till skillnad från Andreas som är väldigt social, så går jag in i mig själv när det är tävling och blir rätt osocial. Därför har jag valt att inte ha så mycket folk med mig. Vad tror du själv om dina chanser att vinna? – Det är klart att jag har spekulerat om mina chanser och jag hade inte deltagit om jag inte känt att jag hade en verklig chans att vinna. Min styrka är att jag är bra både teoretiskt och praktiskt. Ofta är vägen fram till finalen väldigt teoretisk men är du väl där (4 personer går till final) kan allting hända. Jag har järnkoll på mina motståndare och både England och Schweiz har var sin gammal tävlings-uv med i VM som båda har vunnit i princip allt utom just VM-titeln. Men det triggar mig bara lite extra. Slutligen Sören. Stort lycka till! – Mmmm…”

RELATERAD LÄSNING