“Idag utexamineras Restaurangakademiens första kull från den färska Yh-utbildningen Internationell Sommelier. I samband med detta delar Livets Goda ut ett resestipendium till den elev som lyst extra starkt under utbildningsåret. Stipendiet är ett resultat av Livets Godas nära samarbete med både vinproducentföreningen på Nya Zeeland samt Restaurangakademien i Stockholm. – En av Livets Godas stora ambitioner är att bidra till fördjupad kunskap om mat och dryck. Givetvis bland våra läsare men vi vill också stödja dem som arbetar och, kanske framförallt, de som kommer att arbeta med vin i framtiden, säger Livets Godas Nya Zeelandexpert Jan Petersén som är nyckelpersonen bakom samarbetet. – När vinproducenterna i Central Otago och New Zealand Winegrover’s öppnade dörren för att bjuda in någon ambitiös person att delta i ett seminarium kallat E’Sensual Pinot Central 2011, som genomförs under senare delen av juli i Central Otago, samt att upptäcka fler av Nya Zeelands vinområden vände de sig till oss på Livets Goda, fortsätter han. För Magnus Svensson som är kreativ ledare för sommelierutbildningen på Restaurangakademien, är initiativet mer än välkommet. – Att samarbeta med Livets Goda gör att vi får in ny luft, energi och kompetens på våra utbildningar, säger han och hyllar bland annat den premiumvinprovning som arrangerades av Livets Goda för sommelierelevernas räkning tidigare i våras. – Ett stipendium som det här, motiverar eleverna och gör förhoppningsvis att de når ännu högre höjder. Dessutom når Livets Goda slutkonsumenterna och det är ju för dem som våra sommelierer ska jobba, avslutar han och tillägger att han ser fram emot fler gemensamma aktiviteter framöver. För Livets Godas chefredaktör Anders Enquist är det självklart att lyfta fram dem som är på väg ut på den svenska krogscenen. – Självklart vill vi fånga upp dem som är på väg ut i arbetslivet i vinbranschen, säger han. Det här är ett sätt för oss att uppmuntra den lust, passion och kreativitet som många unga och drivna sommelierer står för, fortsätter han och gläds över samarbetet med Restaurangakademien. – Den utbildning som Restaurangakademien står för är kvalitativ och samtidigt verklighetsförankrad och nytänkande. Det passar perfekt in i vår filosofi helt enkelt, så att dela ut det här stipendiet i samarbete med dem var ett naturligt val, förklarar han. Att sålla fram en person bland alla de ambitiösa elever som nu avslutar sin Yh-utbildning till Internationell Sommelier, var allt annat än enkel. Här har Matthias Pettersson, som är kursansvarig för utbildningen fått rådgöra med elevernas lärare samt med Jan Petersén. – Till slut enades vi om att det är Caroline Gelinder som förtjänar den här utmärkelsen mest av alla, säger Jan och motiverar valet. – Hon är inte rädd för att ta sig an svåra utmaningar, även i de bästa restauranger. Med god känsla för uppgiften och ödmjukhet utför hon allt med ambition och kunskap bärande gästens bästa i åtanke. Hon har också i sina studier levererat mycket goda resultat något som gett henne mycket goda omdömen från såväl lärare som mentorer. Mer information om Caroline hittar ni här: www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?Meny=Sok&ArtikelId=1887 Carolines stipendium innebär att hon är inbjuden till Queenstown i Central Otago av producenterna själva. Där kommer hon, som en av 15 internationella deltagare, få träffa en mängd ambitiösa vinmakare och lära sig mycket om hur de hanterar en primadonna som pinot noir. De kommer också att göra en mängd besök och ha trevliga aktiviteter tillsammans i en storslagen natur. – Jag tror jag törs säga att det är ett av världens vackraste vinområden, utbrister Jan Petersén. Vidare har New Zealand Winegrover’s gjort ett specialdesignat program för Caroline som kommer att ta henne runt till fler av Nya Zeelands vinområden för att hon skall få tillfälle att se vilken mångfald landet erbjuder. Carolines äventyr börjar på morgonen den 25 juli. Därefter följer en två dygn lång flygresa via London, Los Angeles och Auckland innan hon på morgonen den 27 juli kan hämta sin resväska på alla backpackers flygplats i Queenstown. För att Livets Godas läsare ska få följa Caroline och ta del av hennes upplevelser kommer hon att skriva en resedagbok som kan följas på Livets Godas och Restaurangakademiens hemsidor. – Jag är en så pass van kroggäst att jag vet vilket slitgöra de här studenterna står inför, avslutar Anders Enquist. Det jobbet är verkligen värt att uppmärksammas. Kan vi dessutom lyfta fram de som utför det med ett genuint intresse för gästen och lust inför ämnet är jag mer än nöjd. Även Jan Petersén vill hylla de nybakade studenterna och speciellt dagens vinnare. – Naturligtvis vill jag framförallt gratulera Caroline Gelinder till ett fantastiskt och unikt stipendium. Hennes ambition och vilja har inte gått obemärkt förbi. Dessutom är vi stolta över att ha fått förtroendet från COPNL i Central Otago och New Zealand Winegrover’s, att vara deras svenska samarbetspartner för en så här stor satsning.”
Sommelierelev får Livets Goda Stipendium
800