“Paul Lato är just en sådan person. Det går inte annat än att beundra honom och tänka på att världen hade varit en mycket bättre plats om fler av oss var som han. Han föddes och växte upp i Polen. Under tonåren längtade han bort, mot något nytt, och en resa på några dagar till Stockholm spädde på denna längtan. Paul reste vidare till Spanien, där han blev kvar ett år. Därefter bar det av mot Kanada, där han gick på restaurangskola och tog examen som sommelier. Under hela 1990-talet arbetade han som sommelier och reste också runt om i världen och besökte vingårdar och provade vin. Drömmen om att en dag göra sina egna viner växte långsamt men starkt fram. Paul Lato flyttade till Santa Barbara, och tog jobb som sommelier och kom i kontakt med de lokala vinerna. En dag bjöd han Jim Clendenen på Au Bon Climat på lunch på en italiensk restaurang som han jobbade lite på. ”Jim sa till mig att jag skulle sluta läsa böcker och istället komma och jobba för honom”, berättar Paul. Det gjorde han också, under skörden 1996. Det gav honom ännu mer inspiration till att göra egna viner, men ändå gick han tillbaka till sitt sommelieryrke och stannade kvar i detta under sex år. Därefter började han jobba på det stora Central Coast Wine Services i Santa Maria, där han började med att skura golv, dra slangar, rensa ventiler och sådant. “”Det var helt okej för mig – jag hade ju ingen utbildning och behövde lära mig allt från grunden”, berättar Paul. ”Jag passade alltid på att titta på hur alla vinmakare gjorde, jag bombarderade dem med frågor och lyssnade på allt de sa”, berättar han och lägger till att han läste allt han kom över. Det resulterade i att han 2002 köpte lite syrah och började göra eget vin. Någon utbildning hade han ju inte, dock en stor erfarenhet och kunskap om vin. ”Det spelade inte roll, jag ville verkligen följa min dröm, även om en del av mina vänner sa att jag var helt galen och inte skulle lyckas”, berättar Paul. ”Men jag tänkte på ett citat av Charlie Trotter, där han sa att man skulle följa sina drömmar och tron på att man skulle lyckas”, säger han. Man kan lugnt säga att det gick bra, redan första årgången kom Robert Parker på besök och provade hans vin. ”Parker blev helt till sig, och frågade vad vinet hette och vad min etikett hette”, säger Paul och förklarar att han inte hade tänkt så långt ännu. ”Parker bad mig att skynda mig att hitta på ett namn, eftersom han definitivt tänkte skriva om mig och mitt vin”, säger Paul. Han fick 95 poäng på sitt första vin – och så har det fortsatt. Idag rankas Paul Lato till det verkliga stjärnorna i Santa Barbara (och hela Central Coast) och hans viner säljer blixtsnabbt slut till stjärnkrogar, toppsommelierer och medlemmarna på hans mejllista. Trots den enorma efterfrågan har det landat fem lådor vardera av 2009 Chardonnay Souviner (475 kronor exklusive moms till restaurang) och 2009 Pinot Noir Suerte Salomon Hills Vineyard (495 kronor exklusive moms). Det som kännetecknar vinerna från Paul Lato är en kombination av djup, intensitet, silkig textur och fin syra, alltid ypperligt välbalanserade, förvisso med en amerikansk prägel men med en klassiskt europeisk elegans. Inte helt oväntat är siktet inställt på måltiden, vinerna ska komplettera maten, inte överglänsa den. Vinerna har redan börjat säljas till restaurang och de lär sälja slut snabbt. De sommelierer vi på Livets Goda har pratat med har varit lyriska över vinerna. Importören Vinopia har fyllt på lagret med fler spännande viner, bland annat det fantastiska 2007 Ovid från Ovid Vineyard i Napa Valley och deras allra första vin, 2004 Experiment E0.4. Dessutom en billigare serie av chardonnay, pinot noir och syrah från den intressanta firman Radio Coteau i Sonoma. Även dessa viner säljs till restaurang, men kan också beställas som en så kallad privatimport genom Systembolaget. Importör är Vinopia, www.vinopia.se”
Sommelieren som blev vinmakare
788