“Hur började ditt vinintresse? Jag praktiserade i matsalen på Bon Lloc 2005 och träffade Sören Polonius, Andreas Larsson och Kenneth Andersson som blev stora inspirationskällor för mig. De fick mig att byta bana helt, jag skulle bli kock från början. Var gick du din sommelirutbildning? – Jag läste på Vinkällan i Stockholm och blev klar 2006. Då var jag 19 år vilket var lite problematiskt eftersom jag inte kunde köpa de viner jag ville prova på Systembolaget. Efter examen började jag på restaurang Stockholm på Centralstationen och sedan dess har det rullat på. Jag tävlade i SM redan första året efter utbildningen för att komma igång. Jag är dålig på att läsa så det är ett bra sätt för mig att tvinga mig till det och fördjupa mig. Niklas arbetade i matsalen på Noma när utmärkelsen världens bästa krog i “”The S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants 2010″” tillkännagavs i våras. Han beskriver det som stenhårt jobb men extremt lärorikt. – Jag fick chansen att komma in i det riktigt fort med egna stationer från start. Jag var ju bara där i ett halvår men fick ut maximalt av den perioden. Men visst, det var en tuff start. Varför flyttade du hem? – Jag har haft kontakt med Franzén/Lindeberg under en lång period och det var det stället jag helst ville jobba på i Stockholm. När sedan chansen dök upp var det inget att tveka på. Dessutom hade jag lite hemlängtan. Vad har du för ambitioner med er vinlista? – Vår lista är inte den största men vinupplevelsen ska bli trestjärnig precis som resten av restaurangen. Vi jobbar stenhårt för att höja upplevelsen i matsalen samt med vinpaketen. Vad händer på F/L framöver? – Vi har byggt om hela köket och jagar en tredje stjärna så det kommer att hända grejer här varje dag. Framförallt med vinerna. Vi har ett eget koncept med vinpaketen där det inte nödvändigtvis måste vara ett vin till varje rätt utan lika gärna kan vara två olika rätter som har skräddarsytts för ett vin. Vad har du för egna dryckesfavoriter när du är hemma en kväll? – Jag älskar ju Sherry. Att smutta på en bra Manzanilla till några skivor Pata Negra, det är fantastiskt. Oftast blir det Manzanilla La Goya från Delgado Zuleta, den är ljuvlig. – Sen älskar jag Champagne i alla dess former. Jag har hittills inte druckit en Champagne som inte smakat bra. Hus-Champagne hos mig är Pierre Peters Cuvée de Réserve som är svingott. Under perioden i Danmark lärde sig Niklas dessutom att uppskatta riktigt bra öl, ett intresse som följt med hem. – Jag gillar att ha öl hemma. Just nu är kylen full av Mikkeller Jackie Brown. Jag dricker sällan rödvin hemma. Dels för att jag oftast är själv och de rödviner jag helst vill ha har jag inte råd med, avslutar han med ett skratt. För mer information om Franzén / Lindeberg se http://www.frantzen-lindeberg.com/ Fotograf: Stefan van der Kwast Gissberg”
1,1K