Hem Nyheter Sommelierkurser online – effektivt eller bortkastad tid för en blivande vinexpert?

Sommelierkurser online – effektivt eller bortkastad tid för en blivande vinexpert?

av Livets Goda

Dofter och smaker kan gå förlorade när man lär sig om viner online – och att stimulera alla sinnen samtidigt kan vara ett snabbare och roligare sätt att lära sig. Då det numera finns gott sommelierutbildningar tillgängliga att ta på nätet kan man undra om onlinekurser är ett effektivt sätt att bli en expert på viner.

Artikeln är i samarbete med Casumo

I en studie från 2017 där man väger för- och nackdelar med att ta kurser online finns det indikationer på att det kan försvåra inlärningen att lära sig hemifrån. En viktig del av lärandet är det sociala, inte minst för en aspirerande sommelier och vinexpert, och den biten går man miste om när man tar en kurs över nätet. Däremot görs det gällande i studien att det kan spara på tid att inte behöva transportera sig till och från en läroplats.

Inget är omöjligt

Dessutom dras i studien även slutsatser om att det kan påverka ens motivation, och just vikten av självdisciplin betonas i andra studier. För att bli en mästare på något är de två viktigaste ingredienserna ett tydligt mål och disciplin. Det krävs att man kan engagera sig och hänge sig fullt ut, samtidigt som man inte försvinner på sidospår och tar omvägar.

Med andra ord, om man har viljan att rikta sin koncentration mot ett klart ändamål, finns det ingen anledning att tro att det inte kan vara lika effektivt att bli online-expert som att smaka vinerna på plats.

Fokus är nyckeln

Även om det kan vara svårt lönar det sig i slutet. Just att koncentrera sig på ett tydligt mål som ett sätt att få ut bästa resultat är ofta vara en framgångsrik strategi, vilket nyligen visades när priset för bästa verksamhet delades ut på EGR Nordics Awards. Utmärkelsen gick till ett online casino. Det motiverades med att de var den kandidat som arbetat bäst med sin verksamhet under året, och vinnaren fick priset för sitt starka fokus på sociala element.

Genom att satsa på att lyckas på det sociala planet, det vill säga kundernas personliga upplevelse, kunde man nå framgång i den viktigaste aspekten av branschen idag – att spela ansvarsfullt. Denna strategi gjorde även att man prisades för sin innovationsförmåga.

En smaksak

Även om det kan tänkas vara ineffektivt att lära sig om något så fysiskt och socialt som drycker genom att ta en kurs online, behöver det inte vara en bortkastad idé. Förutsatt att man har en klar strategi som man följer noga. Och gärna ett intresse för gott vin. Platsen man väljer för att utveckla sin smakpalett är inte mer än ett hinder, och för att bli en sann expert hör det till sakens natur kunna ta sig förbi sådana.

Huruvida man föredrar att lära sig att bli sommelier genom onlinekurser eller live är ett individuellt val, men om man vill bemästra något och verkligen bli en expert – då är fokus och disciplin rätt väg.

För att summera:

  • Den sociala biten av en sommelierkurs kan saknas online
  • Det finns både för- och nackdelar med onlinekurser
  • Med ett tydligt mål, självdisciplin och fokus är ingenting omöjligt, inte ens att bli expert på viner!
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING