Hem Mat & Restaurang Söndagsinspiration: Lammfilé med spenat och silverlökspuré

Söndagsinspiration: Lammfilé med spenat och silverlökspuré

av Livets Goda

Lammfilé med spenat och silverlökspuré
Ingredienser (4 personer)
LMM
400 g lammfilé
Salt
Peppar
Smör
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan
2 msk olivolja
SKYSÅS PÅ LAMMET
2 dl rödvin
0,5 dl vatten
1 tsk socker
25 g smör
1 msk bra balsamvinäger
SPENAT
500 g bladspenat
1 gul paprika, fint hackad
1 röd paprika, fint hackad
3 msk zucchini, fint hackad
Smör
Salt
PURÉ PÅ SILVERLÖK
5 silverlökar grovt hackade
1 l standard mjölk
1 tärning grönsaksbuljong
50 g smör
Ca 2 tsk balsamvinäger
Salt
Peppar

Så gör du:
LAMM & SKYSÅS
Klappa in filéerna med olja, salt och peppar. Stek filéerna på alla sidor i rikligt med smör medan du rör med örtkvistarna för att ge en fin örtsmak till köttet. Vila köttet i folie. Köttet bör ha en innertemperatur på mellan 56- 58 grader. Gör direkt efter en skysås i samma stekpanna genom att låta koka upp 2 dl rödvin och 0,5 dl vatten tillsammans med smakerna från det nyss stekta lammet. Reducera ner till hälften eller mer och smaksätt med salt och peppar. Sila av och montera smöret. Smaka av med salt och peppar.

PURÉ PÅ SILVERLÖK
Hacka silverlöken grovt och lägg i en kastrull tillsammans med buljongtärningen. Täck med mjölken och låt småputtra tills löken är mjuk, ca 10-15 minuter. Sila av men spara mjölken. Mixa löken med en stavmixer. Konsistensen ska vara slät men inte rinnig och tillsätt mjölken om den blir för fast. Smält ner smöret, vispa upp och
smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

SPENATEN
Fräs ihop spenaten med en klick smör tillsammans med paprikan och zucchinin. Rör om och stek på låg värme
under ca 5 minuter. Smaka av med salt.

SERVERING
Lägg upp filéerna på en tallrik tillsammans med spenaten på ena sidan och purén på den andra sidan. Häll lite skysås över lammet och spenaten samt lite på tallriken.

Vinet till:
2004 Faustino I Gran Reserva (art.nr 2678, 189 kr)
En lite bortglömd klassiker som levererar mycket bra. Inbjudande i såväl doft- som smakspelet där mörk, frukt lyfts fram tillsammans med fat, tobak, ceder, läder, choklad, örter och lakrits. Charmiga instick av rödfruktig yppighet skänker en fin, pigg fräschör till vinet. Här finns ingen soltrött russin- och torkad fikonfrukt utan det är elegant, komplext och gott. Till vår lammfilé finner vinet en pånyttfödd stringens och blir en perfekt krydda och matchning. Ett snyggt lagspel!

RELATERAD LÄSNING