Hem Vinvärlden Söndagsläsning i Fokus – 7 årgångar Moulin Touchais

Söndagsläsning i Fokus – 7 årgångar Moulin Touchais

av Livets Goda

Moulin Touchais

Man skördar en mindre del av druvorna tidigt för att få syran och sedan skördar man en större del senare för att få mognare frukt med mer socker. Normalt sker skörden i tre omgångar men i kan uppgå till fem skördar vid mer komplicerade förhållanden. Vidare säljs vinerna tidigast 10 år efter skörd.

Förutom att vinet har en historia som drar sig tillbaka till 1817 då vinbonden Touchais började producera vinet, så är den världsberömda händelsen med vinet att man under andra världskriget murade igen vinkällarvalven för att skydda denna från tyskarna, som sedan inte öppnades förrän 1970. Detta var en sensation och händelsen kom sedermera att myntas som ”The secret cellars of Loire”.

Moulin Touchais är ett sött vin med diskant och stringens som åldras mycket väl och flera äldre årgångar finns tillgängliga på SB. Just nu finns det totalt 25 årgångar på den öppna marknaden varav den äldsta är 1968.

Totalt omfattar firmans vingårdar 150 hektar varav 35 hektar för Moulin Touchais chenin blanc, vars vingårdar planterades på 1700-talet. Idag är snittåldern på vinrankorna 35 år där de äldsta har en ålder om över 60 år. Varje år ”försvinner” 3–4 procent av vinrankorna i vingården av åldersskäl. I källaren används ståltankar och concretes. Gör man vinet varje år? Ja, svaret Fredrik Wilbrenninck från firman ger när han besöker Livets Godas redaktion för en uppgradering av några årgångar av vinet innan sommaren, är att ”man försöker…”. Gott så!

Vertikalen

1968 Moulin Touchais
Nr 73640 / 795 kr / 91 LGP
Svår årgång med tveksamt i kvalitet från början, man trodde inte på vinet. Men mycket reviderades på vägen och 2015 släppte man loss årgången på marknaden, och det gjorde man rätt i. Det tveksamma har utvecklats till superb elegans med syrligt fräsch fruktighet med inslag av markmogna äpplen, apelsin och choklad. Bra krydda, mineralitet och uppstramad sötma.

1979 Moulin Touchais
Nr 74598 / 399 kr / 92 LGP
En storartad, och något underskattad årgång av vinet med framkallande hallucinationer av lätt rökighet i fruktens syrligt juicy inslag av, mandarin och röda äpplen och sötma från choklad. Bra syra ger fräschör och avslutet är rikt med krydda och frukt.

1985 Moulin Touchais
Nr 82117 / 469 kr / 90 LGP
Årgång med mer transparent kraft och vinös struktur där en torrt syrlig sötma grundar i inslagen av hasselnötskal, stenfrukter med gula, unga äpplen. Viss kryddnejlika och saffran ger vinet en småjulig känsla.

1992 Moulin Touchais
Nr 75034 / 319 kr / 91 LGP
En svår årgång där ”huset” hamnade i tankebanorna ”ska vi eller ska vi inte”. Men den stora skördeförlusten 1991 på grund av frost avgjorde saken och det blev en årgång till slut, med relativt spirituellt temperament i dagsformen. Lätt knäckebröd, apelsinchoklad marsipan och mandel i inslagen och en lätt mineralisk glans. Fin krydda med hintar av nektar och kryddnejlika i avslut. Bra längd.

1997 Moulin Touchais
Nr 75068 / 399 kr / 95 LGP
En blommig och vacker årgång med viss Sauternes elegans i släktträdet. Syrlig och juicy finess och intensitet i fruktens inslag av citrus, aprikos, apelsin och saffran i den balanserade honungssötman. Längd och krydda sitter fint i avslutet. Ett vin i lysande form.

1998 Moulin Touchais
Nr 74305 / 399 kr / 91 LGP
En årgång i liten upplaga med positivt rustika vindar som skapar en läcker vinkällarkänsla. I fruktens utspel hintar av mandarin, nöt, och tobak. Sötman bär syra och krydda.

2001 Moulin Touchais
Nr 4196 / 279 kr / 94 LGP
Storstilad årgång av fint, rent klassiskt snitt av vinet med mogen frukt och snyggt spel mellan syra och sötma. Bra krydda och små saffransinstick i avrundningen. Elegant, djup och fyllig.

RELATERAD LÄSNING