Hem Vinvärlden Söta viner från Rioja

Söta viner från Rioja

av Livets Goda

Dinastia Vivanco i Rioja Alta och Bodegas Loli Casado i Rioja Alavesa är de producenter som nu tillverkar supurados för kommersiellt bruk. Vinerna framställs av druvor som får torka i loft över vintern för att sedan pressas till dessertviner. Druvorna är dessutom delvis botrytiserade och bland annat av sorterna Tempranillo, Graciano, Garnacha och Mazuelo. Bodegas Loli Casado har dock valt att använda enbart Viura till sitt söta vin. – Vi lämnade en del av druvklasarna på våra äldsta vinstockar i oktober och lät vinden, höstsolen och vinterkylan torka ut dem till naturliga russin, säger vinmakaren Loli Casado. Consejo Regulador i Rioja är i full färd med att revidera reglerna för söta viner i regionen. För närvarande får producenterna göra söta vita och roséviner men inte röda, söta viner. Det kommer dock att ändras och tillåtas framöver.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING