Hem Mat & Restaurang Söndagsinspiration: Sotad lammentrecôte med butternut, bovete och champinjoner

Söndagsinspiration: Sotad lammentrecôte med butternut, bovete och champinjoner

av Livets Goda

Sotad lammentrecôte med butternut, bovete och champinjoner

Ingredienser (4 personer)
0,5 kg lammentrecôte
8-10 minimajs, grovt hackade
10 st skogschampinjoner
1 hel butternutpumpa
2 dl puffat bovete

SÅSEN

0,5 dl vitt vin
0,5 dl whisky
2 dl svampbuljong
0,5 dl brunt socker
0,5 dl rödvinsvinäger
1 msk lönnsirap
100 g smör
Skalet fint rivet från 1 citron
1 msk champagnevinäger

Salt
Peppar
Olivolja

Så gör du:
LAMMENTRECÕTE
Sota lammet genom steka den i en stekpanna av gjutjärn helt utan smör eller olja. Tryck gärna ner köttet lite då och
då så att den ligger tätt mot stekpannan. Ca 2 minuter på varje sida. Slå sedan in bitarna i folie med lite olivolja salt och svartpeppar. Baka klart i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på ca 60 grader. Låt vila.

SVAMPEN
Hacka svampen i mindre delar och stek knaprig i lite smör. Smaka av med salt och peppar.

PUMPA
Skala och kärna ur pumpan och skär centimetertjocka puckar som du lägger på en plåt tillsammans med minimajsen. Ringla över olivolja och salt. Bakar i ugnen på 225 grader under ca 20 min.

ROSTAT BOVETE
Fördela ut puffat bovete på en plåt och rosta snabbt på 175 grader 7-8 minuter eller tills de blivit krispiga. Smaka av med salt.

SÅSEN
Reducera ihop vin, whisky och svampbuljong under 15 minuter i en kastrull. Gör under tiden en karamell i en kastrull på socker, rödvinsvinäger och lönnsirap. Vispa hela tiden tills sockret är smält. Blanda ihop med reduktionen (vin, whisky, svampbuljong) och blanda ner citronskalen – ställ åt sidan och montera ner smöret under uppvispning. Smaka av med vinäger för att höja syran ordentligt.

SERVERING
Skär upp köttet i skivor och salta försiktigt snittytan. Servera med pumpapuck, svamp, majs och bovete. Ringla såsen
över, utgå från köttet. 

Drycken till:
Bushmills Original
Art.nr 410, 269 kr, 700 ml, 87 LGP
Behaglig karaktär. Edgie rondör och i smak samsas röda äpplen med vaniljtouch, citrus, melon och försiktigt kryddat. I avslutet smyger det runt lite tobak och tallbarr. Bushmills Original är således en balanserad, finstämd och bra whisky. Och inte minst god.

TILL MATEN
Whiskeyn fångar sötman i rätten snyggt, samtidigt som fruktigheten tonas ned och i kombination med champagnevinägern så stramas paketet åt och whiskeyn ges mer edge och spänst samtidigt som kryddan får en mer framträdande roll. Lammet och majsen finner ett giftermål direkt med drycken, och här visar Bushmills hur fint den lierar- och kamouflerar sig i matchningen. Lysande helt enkelt! 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING