Hem Vinvärlden Spännande rött från spanska Valdeorras – Maruxa Mencía

Spännande rött från spanska Valdeorras – Maruxa Mencía

av Livets Goda

Det startade med teorin om att mencía var densamma som cabernet franc och att dess ursprung sannolikt var Frankrike. Inga vetenskapliga belägg styrkte detta utan troligen var det mer en vandringshistoria som fått fäste i och med vissa likheter mellan druvorna. Som det vegetalt stjälkiga, gräsiga och ibland malörtsaktiga, kryddat med vitpeppar. Men se så var inte fallet vilket bekräftades av en DNA-profilering av druvan. Så vad är då ursprunget för mencía och hur smakar den? I våra glas, nyheten 2020 Maruxa Mencía från det nordvästra hörnet av Spanien, Valdeorras.

Jaen är mencía. En portugisisk druvsort som framför allt har sitt starka fäste i Dão och dess granitjordar. Sällan använd på egen hand utan oftast är jaen en blendingpartner för att lugna ner den tanninstinna touriga nacional. Portugal är således ursprunget och det vet man då jaen är en naturligt uppstånden korsning mellan två andra portugisiska sorter, alfrocheiro och patorra. Däremot har mencía funnit sin plats på jorden i det nordvästra spanska hörnet, i Bierzo, i Valdeorras, i Ribeira Sacra. Med andra ord, nära Portugal.

Virgen del Galir som står bakom systembolagsnyheten Maruxa Mencía firar 20 år som producent under 2022 och återfinns i Galicien där man fokuserar på den gröna godello och blå mencía. Vingårdarna återfinns på 600 meters höjd och vinet vi nu provar har jäst med sin naturliga jäst och vilat i stål efter jäsningen.

Livets Godas intryck av nyheten

2020 Maruxa Mencía från spanska Valdeorras

I Portugal, närmare bestämt i Dão-regionen och under namnet jaen, får den sällan stå på egna ben utan används främst i blends men i galiciska Valdeorras där den kallas mencía får den trona i ensamt majestät och i den skifferrika jordmånen så kommer druvan till ett närmast cabernet franc-liknande uttryck, dock i varmare stil. Här noteras en mörk fruktighet med svarta vinbär, mörka körsbär och hallon samtidigt som det örtiga och gräsiga draget vilar starkt över intrycket med flintarökighet som kompletterar. Smakprofilen går i ungdomens tecken med energisk skogsbärig frukt och pigg syra. Mognad ja, men ändå med svalt anslag och vegetala nyanser som backas upp av lakrits, vitpeppar och en svag nyans av malört. Tanninerna bjuder på bra motstånd och adderar till den fräschör som vinet besitter och följer med hela vägen i det torra och skärpta avslutet.

88 p

Är du nyfiken på mer från producenten så är rekommendationen att även prova det vita vinet Maruxa Godello (art.nr. 79982, 159 kr, 89 p) som återfinns i beställningssortimentet, ett vitt på en av Spaniens främsta gröna druvor nämligen godello.

Maruxa Mencía finns i cirka 70 systembolagsbutiker och lanserades den 1 december. En flaska (750 ml, 14%) kostar 129 kronor och har artikelnummer 2633. Finns vinet inte i din föredragna butik kan du beställa det dit för uthämtning och utan extra kostnad.

Till Maruxa Mencía HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING