Spännande viner från Etna

Det är nu flera år sedan Andrea köpte ett par små vingårdslotter på den svalare nordsidan av vulkanen Etna. Här hittade han en terrasserad vingård med upp mot 80-100 år gamla stockar av den lokala blå druvsorten Nerello Mascalese. Det är den bättre av två närmast identiska sorter, den andra heter Nerello Cappucino, ger ett mer fruktintensivt vin och odlas främst på den nordvästra ändan av Sicilien. De båda har en mycket intressant historia, ännu inte helt utforskad, som sträcker sig långt tillbaka i tiden. I en studie som gjordes 2008 kunde man genom DNA fastställa att det finns ett nära släktskap med Sangiovese, och teorin att Sangiovese genom en naturligt uppkommen korsning någon gång i historien skulle vara den ena föräldern till Nerello har därför fått näring. Det finns dock andra teorier. ”Nerello har nästan helt identisk genetisk sammansättning som Pinot Noir, de är inte samma druvor eller nära släkt, men det är troligt att de två kan ha samma anfader”, säger Andrea Franchetti när vi talar om den udda druvsorten. Kanske ligger det någon sanning i det, det finns åtminstone något klassiskt burgundiskt över de årgångar som Andrea Franchetti hittills har gjort av sitt vin Passopisciaro. Vid sitt besök i Stockholm i februari berättar han att trenden att buteljera viner från enskilda vingårdar separat har nått det endast 1 800 hektar lilla vindistriktet på Etna det senaste decenniet. ”Det här området var mer eller mindre övergivet under lång tid, men idag är intresset för vinodling stort”, berättar han. Andrea erkänner att han i början gjorde många fel, ”Jag försökte nog göra vinet mörkare, djupare och tätare de första åren, och jag använde också alldeles för mycket ekfat”, säger han och avslöjar att han egentligen inte tyckte att Nerello var en särskilt intressant druvsort. Idag är han av en annan uppfattning. ”Nerello kan faktiskt ge så fina viner att alla fördomar om Sicilien som vinregion kommer på fall”, menar han. En provning av tre årgångar av hans vin bekräftar det han säger. Vinet Passopisciaro kommer från upp mot ett sekel gamla stockar som växer i mager lavajord på branta terrasser på 650 till 1 000 meters höjd uppe på Etna. Rankorna odlas enligt den gamla metoden alberello och uttaget, då man skördar druvorna under november, är naturligt sätt förhållandevis lågt. En intressant aspekt är att Nerello Mascalese har färgad saft och ett tjockt och mycket tanninrikt skal. För att undvika att ge vinet en alltför djup färg och markerad struktur, låter Andrea därför göra en kallurlakning med skalen några dagar innan musten bringar till jäsning. Tack vare den låga temperaturen, är det aromämnen snarare än tanniner som extraheras. Eftersom jäsningen och macerationen i cementtankarna och ståltankarna är relativt snabb och kort kommer vinet vare sig att få en djup färg eller de hårda tanniner druvan annars har blivit känd för att ha. Ytterligare ett sätt att bevara druvans inneboende fräschör är att inte lagra vinet i ekfat, och att dra det av sin jästfällning för att vinets kropp ska vara fortsatt slank. Enligt Andrea är det också viktigt att filtrera vinet noga. Tre årgångar har provats och även om de skiljer sig en aning åt, har det en sak gemensam – de uppför sig som en fin blandning mellan Pinot Noir från Bourgogne (framför allt norra Nuits-Saint-Georges och Vosne-Romanée) och Nebbiolo från Piemonte. Rent kvalitetsmässigt är de tre årgångarna 2006, som var den först, 2007 och 2008 jämbördiga. De har alla en fint stenig mineralitet och god men inte markerad struktur som balanseras av en frisk syra och elegant rödfrukt. Vid provningen noterades att samtliga viner öppnade upp sig med luft, dekantering är alltså att föredra. För närvarande finns 2008 Passopisciaro på Systembolagets beställningssortiment för 336 kronor. De andra årgångarna finns för restaurangförsäljning eller privatimport. Importör är Winelist, www.winelist.se