Hem Whisky & Bourbon Special Releases 2013: Lagavulin från 1976 i toppform

Special Releases 2013: Lagavulin från 1976 i toppform

av Livets Goda

Cardhu 21 år 1991 54,2% “2nd Rel 2013”
87p = A21 S23 E21 K22
Andra limiterade släppet i Special Releases. Gjord 1991 och lagd på före detta bourbonfat, släppt 2013. Färre än 6000 flaskor till priset £160, varav 24 kom till Sverige och kostade 1699 kr.
Johnnie Walkers husmalt Cardhu är en finfin whisky känd för att (likt Glen Grant) servera rena maltklanger. Och visst får vi en pigg men smart gom utan ålderskrämpor. Bäst ovattnad med malt-ren start och lätt syrligt lyft påminnande om kartiga körsbär följt av shortbread och äppelskal. Vatten skärper eken vilket stör maltlyckan. Munnen är istället gladast dubbelvattnad med stor äpplig eufori som tar på fudge och kolainfluerad ek som lägger ut en lång bred fyllig sötaktig eftersmak (aningen billig). Aromen är lättsam fast banal med ungkolatendenser trots åldern – man förväntar sig ju inte kolasnören och vegetativ gurka/gräs efter 21 år på ek.

 

Convalmore 36 år 1977 58,0% “2nd Rel 2013”
91p = A22 S23 E23 K23
En av tre limiterade utgåvor från det nedlagda destilleriet genom åren, den andra i Special Releases. Lagrad på refill sherryfat. Totalt 2980 flaskor släpptes 2013 varav bara 6 kom till Sverige. Pris 4999 skr.
Skojfrisk och riktigt bra Convalmore. Luktar gammalt surt läder nyöppnad, skarp citronjosodör och mineraler direkt ur flaskan, med vatten mer citronkaramellig men fortfarande lite stingslig. Smaken överraskar, efter 36 år snackar vi godis-rally typ sega råttor! Grönt äppelskal friskar i ovanpå gammalt läder, lätt kryddvarm exit. Balanserad mild torkad frukt i eftersmaken där cigarrlåda vinner. Lite vatten dämpar whiskyn som kommer tillbaka för fullt dubbelvattnad. Lång käftsmäll med aggressiv syra, mitt i chokladkakig med kryddboostexit. Kryddor river länge i eftersmaken ihop med chokladkaka, syrlig småcitrus kommer ut efterhand, stannar i mintflarn. Skitkul utgåva från Dufftown-legenden.

 

Lagavulin 37 år 1976 51,0% “5th Rel 2013”
95p = A23 S24 E24 K24
Hittills äldsta Lagavulin. Destillerad 1976 och lanserad 29 oktober 2013. Femte Special Release vid sidan av den reguljära 12-åringen. Hämtad ur en kombination av refill-fat från amerikansk och europeisk ek. Totalt 1868 flaskor, riktpris £1950. Till Sverige kom 12 flaskor, pris 18999 kr.
Käften är så djävla elak. Omöjligt att whiskyn efter 37 års ekbearbetning kan ha behållit sina fenoler!? Men det är inte därför den äldsta Lagavulin någonsin får 95 poäng. Whiskyn är viril och närvarande överallt, osannolikt vital i alla delar. Gammelestrar excellerar, samtidigt offensiv aggressiv ek och mest fantastiskt, oskyddade storvulna fenoler – överallt rökig! Häng med på tidernas smakresa med Lagavulin: Vid fatstyrka storslagen smak av tropisk frukt med häftig torvrök som tappas ner i lägereld och kreosot/sälta. Slingrande allvarlig finish. Man ryser av välbehag – en så sanslös smakprofil. Lite vatten stegrar ursinnet, käften tänder till, häftigt argsint med brandrök som kör över estrarna. Hetta hamrar envist i eftersmaken där frukten en bit in räddar scenen innan tung jod kommer farande. Oförsonligt. Världsartisten presenteras dubbelvattnad med en obeskrivbar komplex fruktröka med oändligt långsamt stigande krydda, följt av dallrande värme i efterspelet där en sötparfymerad nerv bär, fruktkakan vinner för att landa i en underbar torvrök/jod-bassäng. Trots pådraget i munnen serveras en modest fint balanserad nos. Sötaktig med rök/buljong i fonden, på djupet cigarr/tobak och småcitrus centralt. Lättas upp med vatten, blir parfymig och oljig med lemon curd. Mer vatten friställer äntligen röken, bolmande torvrök, under citronkaramell. För knappa 19 000 SEK får du en Lagavulin av närmast episka dimensioner. Drabbande whiskykonst.

 

Oban 21 år 58,5% “3rd Rel 2013”
92p = A22 S24 E22 K24
Det är tredje gången Oban är med i Special Releases. Ingen årgång vilket tyder på att whiskyn är från 1992 och tidigare. Tagen från uppfräschade amerikanska ekfat som bränts ur för att frammana frisk ek, samt 2nd fill sherry. Totalt 2860 flaskor 2013, men inga till Sverige. Riktpris £225.
Väldans god Oban. Går loss med småcitrus i munnen och mitt i pistagenöt, innan oljig ek stänger ner och torkar upp. Lite vatten förlöser en fyllig mun med kraftig sötma och lagom syra som fetnar med mer ek och rökpustar – briljant drivande! Lång tjockare sötmastig final med eucalyptuskvistar. Och lite mer vatten lockar ut rökspår i efterklangen vilket ju är charmigt. Näsan är svårjobbad, aggressiv sprit står i vägen, babblar på med karamell, äppeldricka och småcitrus. Nej, det är smaken som får en att le brett.

 

Singleton of Dufftown 28 år 1985 52,3% “1st Rel 2013”
93p = A22 S24 E23 K24
The Singleton of Dufftown är den första utgåvan från Dufftown i Special Releases. Kokad 1985, lagd på refillfat av amerikansk ek, buteljerad 2013. Totalt 3816 flaskor varav 24 kom till Sverige. Riktpris £235, Systembolaget tog 2399 kr.
En makalös Dufftown. Energirik och stor käft men får ändå till en perfekt regi där sötman parerar ekutfallen. Vanliga Dufftown är en tämligen blek uppenbarelse designad för att förse blenden Bell’s med batteri-virre så det här är sensationellt! Vi börjar med doften som är mer Speyside-typisk med stor maltig sötma (mjödlik honung), centralt mer spännande apelsinskalsolja, blommig omkrets. Vatten lättar upp rejält: maltig/brödig och gräsig med inslag av jordgubbshortbread. Än mer vatten gör aromen befriande sopren, bara neutral malt med lite blommig sötma. Munnen är som sagt energisk, direkt värmande, sötaktigt godislik följt av stramare ek och lakrits, avslutande digestive-kex. Blir bättre med vatten då sötare godis överskuggar oljig ek med lång balanserad eftersmak, värmande stram fast väldans söt. Perfekt symbios av sötma och ek! Dubbelvattnad faller så alla bitar på plats. Kryddan briserar i munnen, stor aggressiv resning med simmig sötma, bitig småcitrus och rivig krydda! Därpå bromsar eken in i en pulserande lång mäktig eftersmak, aromatiskt vibrerande på sötsvällande marmeladig bas. Vilken nerv, värmer i evighet. Total samsyn mellan sötma-syra-ek som skapar whiskyhistoria, exempellöst! Årets stora skräll i Special Releases.

 

Talisker 27 år 1985 56,1% “17th Rel 2013”
94p = A22 S25 E23 K24
Talisker är flitigaste destilleri i Special Releases. 2013 räknade in sjuttonde utgåvan! Återkommande utgivning 2001-2013 (undantaget 2011). Under perioden 2006-2009 dubblerade man med både 25- och 30-åringar. Men de senaste två åren har Skye-destilleriet lyst med sin frånvaro. Den här ”sista” 27-åringen gjordes 1985. Lagrad på refillfat av amerikansk ek. Totalt 3000 flaskor varav 12 kom till Sverige. Riktpris £475, kostade i Sverige 4499 kr.
En blivande whisky-klassiker. Ruggigt bra smak dubbelvattnad. Vid fatstyrka möter vi gammelestrar i kubik som tar på kärvare sälta in i mild mastig fruktestrig final där massiv ek skapar en rökig segsöt munkänsla. Lite vatten väcker kryddlivet i whiskyn som kastas mellan sötma och sälta innan jodrök fångar in och lägger ut en fetrökig värmande sötmastig fruktsorti som ändar i cigarrlåda. Men det är som sagt dubbelvattnad gommen når fulländning. Långsam komplex käft med kravlande gammelestrar och stigande syra, halvvägs varma kryddor och samtidigt ökande ek samt en släng rök, genialt! Lång lättare renare efterklang, underbart saliverande, liksom pärlande/mousserande. Äppelmust och plommonkompott ovanpå mastig marmeladek, mot slutet ekon av kreosot. Kan inte bli mycket bättre än så här. Doften är mild och tystlåten (som så ofta med Talisker). Friskare skogsbärsdoft med vatten, omges av torvrök och svavelångor (likt de varma källorna på vulkanön Island). Nej, det är inte nosen som kommer att bli odödlig, smaken är hela upplevelsen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING