Hem Whisky & Bourbon Speyburns Bradan Orach – när man vill dricka whisky, inte läppja!

Speyburns Bradan Orach – när man vill dricka whisky, inte läppja!

av Livets Goda

Ibland vill vi sjunka ner i soffan med en subtil single malt att kontemplera över. Ni vet, den där stunden för sig själv och bara försvinna iväg i tankarna en stund. Ibland vill vi det rakt motsatta, ha vännerna på besök och hälla upp en whisky som låter samtalet och det sociala stå i centrum utan att drycken blir det enda diskussionsämnet. Då vill man ha något lättsamt, fruktigt och flirtigt. Speyburn Bradan Orach helt enkelt!

Speyburn har precis som många andra destillerier i Skottland en brokig historia. I många fall handlar det om malpåsen där verksamheten läggs ner på grund av olönsamhet men i Speyburns fall var det istället ett andra världskrig som medförde att destilleriet blev till det skotska artilleriregementet under ett antal år. Som menig soldat kan man ju ändå tänka sig att det finns sämre ställen att vara stationerad vid, eller hur?

Speyburn grundades i slutet av 1800-talet vid samhället Rothes, en klassisk knutpunkt för whiskyframställning i Skottland. Destilleriet hör till ett av de vackrast belägna och mest estetiskt tilltalande med sin höga pagod som tronar över landskapet. Just denna single malt, Bradan Orach, en whisky utan åldersangivelse, har lagrats i amerikanska fat och den har verkligen sina förtjänster tack vare sin lättsamma stil.

Livets Goda om Speyburn Bradan Orach

Namnet, Bradan Orach, betyder gyllene lax på gaeliska och anspelar på floden Speys världsklassfiske av den bästa laxen. Och visst är det också en dram vi kan tänka oss till en varmrökt laxbit för Speyburn Bradan Orach har en ungdomligt stenfruktig doft med lätt florala toner, nyslaget gräs, en hint tropisk och så det kryddiga från faten i form av vanilj, kanel, toffee och ett stänk kaffebönor. Smaken är mild med fin smeksam sötma, frukten är drivande och så kikar det fram hösthonung och örtighet i den rätt långa eftersmaken. En okomplicerad single malt som med sin lättare stil passar perfekt när man vill dricka whisky, inte läppja. Och till laxen tror vi den är mitt i prick!

Betyg: 88 p

Speyburn Bradan Orach har artikelnummer 20482 och en flaska (70 cl, 40%) kostar 299 kronor. Du hittar den i 150 Systembolagsbutiker och till resten beställer du utan extra kostnad här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING