1

Spirit of Hven har släppt en ny stjärna

Produktportföljen hos destilleriet på den lilla ön Ven mitt i Öresund växer denna höst med ytterligare en whisky. Nyligen släppte Spirit of Hven sin senaste produkt, en singelmalt whisky döpt till Stjerneborg efter astronomen Tycho Brahes underjordiska observatorium på ön.

– Vi tycker om att anknyta till platser, historia och personer i vår närhet, förklarar Camilla Ericsson, sommelier på Sprit of Hven sedan två decennier.

– Vi är ett litet sammansvetsat gäng på ett familjeägt företag som äskar att experimentera. Vår master distiller Henric Molin har är fantastisk på att hitta rätt smaker och har näsa för det bästa. Tack vare denna kreativitet har vi idag en bred portfölj med både vodka, gin, whisky och akvavit.

Hon berättar att man fått mycket beröm för nya Stjerneborg.
– Kännare har sagt att det är det bästa vi någonsin gjort. Det är en ekologisk singelmalt whisky med en svag rökighet och tydlig sötvinston. Den har en mjuk, mångfacetterad smak med klar maltighet upplyft av mjuka rostade ektoner. De äldsta faten den legat på är från 2008 och de yngsta från 2012.

Men så är detta heller inte den första whisky som utvecklats på företaget. Camilla får tänka efter.
– Tror vi gjort 18 olika whiskyprodukter genom åren, räknar Camilla baklänges. Och en av dem, Tyco Star ligger i fasta sortimentet på Systembolaget.

Produkter av närproducerade råvaror ligget Spirit of Hven varmt om hjärtat.
– Hvenus Rye Whisky är producerad av närodlad råg och MerCurious Corn Whisky av majs här från ön. Just nu experimenterar vi med whisky av lokalt odlad havre, berättar Camilla.

Den berömde astronomen, stjärnorna och himlen finns närvarande i fler produktserier. En serie heter Seven Stars, det vill säga Karlavagnen och en annan, Seven Angels, är döpt efter de sju ärkeänglarna.
– Det är mycket skapande här! Änglarna ska produceras sju år framåt, och där har vi bara släppt en.

Spirit of Hven är också ett populärt besöksmål.
– Man får gärna besöka oss hela året om, närmast nu är det gåsamiddag och sedan blir det julbord.

Läs mer om Spirit of Hven och Backafallsbyn

Spirit of Hven är medlem i Skånska Drycker och deltar i det skånska gästspelet på Spritmuseum i Stockholm 20 oktober.

Du hittar dem även på den nya Skåneguiden southerndestination.se

Whisky & Bourbon om whiskyn;

Spirit of Hven Stjerneborg Single Malt Whisky 46,8&
Sverige / Backafallsbyn AB, Spirit of Hven / 500 / 11120 / 645 kr / 88
En blend av tolv orökta och sex rökiga fat med amerikanskt och franskt ursprung. Äldsta faten är från 2008 och de yngsta från 2012. En tydlig choklad, bananfudge och karamelliserad sötma i insteget som efterhand tonas ner och släpper fram en snyggt exotiskt färgad citrus- och mogna äpplen fruktighet. Faten ger en bra krydda och whiskyns andra akt är när sötman integrerats längre in, mer distingerad och riktigt snyggt snitslad med nyanser av ceder och tobak i avslutets horisont.