Hem NyheterNyhet WB Spirit of Hven och Pelikan på Södermalm i Stockholm belönade av Spritakademien

Spirit of Hven och Pelikan på Södermalm i Stockholm belönade av Spritakademien

av Livets Goda

GULDNUBBEN
Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2020 Spirit of Hven. Den korta motiveringen lyder:
”Spirit of Hven är en livsbejakande artär i det svenska spritflödet, en cocktail av lika delar innovation, affärssinne och kemikunskap – och inte minst; en förbluffande god whisky serverad med smakfullt värdskap.”

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

”På grund av det eländiga viruset har Spritakademien i år avstått från att arrangera den sedvanliga galamiddagen med den storslagna prisutdelningen. Vi beklagar detta, men vi förser ändå våra pristagare med diplomen designade av Ernst Billgren och vi hyllar dem så digitalt vi förmår för deras betydelsefulla gärningar för svensk spritkultur.”

Utmärkelsen ”Guldnubben” går i år alltså till ”Sprit of Hven”, dvs till Anja och Henric Molin i Backafallsbyn. Företaget är en av föregångarna i den våg av små destillerier som vuxit fram i Sverige och i många andra länder. Under varumärket Spirit of Hven har de sen 1998 producerat spritdrycker, som whisky, gin och akvavit på ett innovativt, stilbildande och framgångsrikt sätt.

”Familjen Molin har, som en av få destillatörer i världen, lyckats förena ett producerande destilleri, en förstklassig restaurang, hotell- och konferensanläggning med en whiskybar i världsklass. Få whiskyhyllor i Europa kan mäta sig med det delvis unika, exklusiva utbud och med den mängd sorter som finns i Backafallsbyns bar.”, säger Steffo Törnquist.

Henric Molin är dessutom en ytterst kompetent kemist och hans kunskaper inom biokemi och destilleriutveckling tas i anspråk av sprittillverkare i Europa, Asien och USA.

ÅRETS SPRITKROG

Spritakademiens utmärkelse ”Årets Spritkrog” tilldelas i år Pelikan på Södermalm i Stockholm. Den korta motiveringen lyder:

Få krogar i världen vårdar arvet av svensk mathistoria och isad nubbe såsom Pelikan! En kulturgärning i ett hotat mat- och dryckeslandskap.

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

”Pelikan är mer än en restaurang, det är en kulturinstitution och en traditionsbevarare. Här serveras smör, ost och sill. Här kommer isade nubbar i glasjungfrur till samma paradrätter som när Stockholms krogliv var ungt – och snapsvisor ekar mellan borden.”

Pelikan är av få restauranger i riket Sveriges som har snapsvisor i sina menyer. Till den anrika krogen på undanskymda Blekingegatan når inte hipster-maten och de moderna köken som förvandlat Söder till en gastronomisk häxkittel. På Pelikan gäller stekt fläsk, rotmos, fläsklägg, kalvlever och doppsko. På Pelikan har ingenting förändrats.

Pelikan håller den svenska husmanskostens, grosshandlar-erans och brännvinstraditionens gryta kokande. Pelikan är den svenska husmanskostens och smörgåsbordserans kanske allra främsta fanbärare…

”För detta är njutnings-Sverige tacksamt”, säger Steffo Törnquist.

DET HÄR GÖR AKADEMIEN

Spritakademien arbetar för bättre sprit och bättre spritkultur i Sverige.
Spritakademien arbetar för bredare och djupare kunskap om sprit.
Spritakademien belönar den som gör spritkulturen gott.
Spritakademien värnar det sprithistoriska arvet.
Spritakademien spelar en aktiv roll i spritens nu- och framtid.

RELATERAD LÄSNING