1

Springfield Estate – bland topparna i Robertson Valley

En betydande orsak till de vita vinernas fräschör och varför de lyckas bibehålla denna i ett varmare klimat stavas rätt och slätt kalkrik jordmån. Och då skickliga producenter som kan utnyttja detta. Här finner vi bland annat en av de ledande, familjeägda Springfield Estate som idag drivs av bror och syster Bruwer; Abrie och Jeanette. De är fjärde generationen vinmakare och nionde generationen hugenotter som kom på 1600-talet till landet, med sticklingar i bagaget.

Abrie och Jeanettes portfölj har en ganska klassisk approach och kännetecknas av försiktig vinmakning och bruket av naturlig jäst. Nedan finner du fyra viner från syskonen och där tre av vinerna är tillgängliga i Sverige.

En kvartett från Springfield Estate

2017 Life from Stone Wild Yeast Sauvignon blanc (artikel 81775 BS, nu årgång 2018, 168 kr) Många klassiska igenkänningstecken här men också nya som mogen rabarber. Passionsfrukten finns här, det gräsiga är nedtonat och de ljusröda bärinslagen ger ett vin med mer elegans. En strålande introduktion till producentens viner. 90/100 LGP

2016 Méthode Ancienne Chardonnay (artikel 77643 BS, 405 kr) Värmen i Robertson borde tala emot fräschheten som de vita vinerna uppvisar men så är det då det här med kalkrika jordar och skörd nattetid. Här en tät chardonnay som jäst naturligt och lagrats i fat av varierande storlekar under ett års tid. Maffigt men samtidigt citruspiggt och med skönt krämiga och smörnötiga inslag. En ytterst kompetent chardonnay. 92/100 LGP

2011 The Work of Time (2012 för 259 kr finns nu tillgänglig i BS, länk HÄR) Tålamod är ledordet här. Tålamod att vänta tills rankorna uppnått viss ålder, tålamod att vänta på två års fatlagring och så då tålamod att vänta på ytterligare fyra års flasklagring. Resultatet? En fin och ganska klassisk BDX-blend som visar sitt ursprung med lite lädersula och mogen paprika men håller sig på rätt sida. Ett transparent vin, ljust i kroppen trots blenden som består av cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och petit verdot. 91/100 LGP

1997 Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon (provad på plats) Alla älskar vi en bra historia och därför är just detta vin med här även om det lär vara svårt att få tag i. 1997:an visade det sig, var alltför extraherad och tannintät när den var klar och stört omöjlig att sälja. Istället gömdes och glömdes den bort och 600 flaskor skickades dessutom ner på havets botten som ett experiment. Tiden innan GPS ska tilläggas så Abrie Bruwer glömde exakt vart han sänkt ner dem och därför blev de liggande på havets botten i tre år. Men till sist var vinet nerslipat och så provar vi det en kväll i Kapstaden i höstas. Och det är överraskande bra med klassisk tobak, ceder och svarta vinbär i en kryddig och gräsig kropp med fin struktur och balanserat bett i tanninerna. Bordeaux-känsla onekligen men med då en mer omfamnande värme och generositet som kännetecknar Robertson Valley. 92/100 LGP