Hem Whisky & Bourbon Sprithörnan med chefredaktör Enquist – Chartreuse

Sprithörnan med chefredaktör Enquist – Chartreuse

av Livets Goda

Chartreuse MOF (Nr 40549, 489 kr, 45%, 700 ml) har en vinös känsla i sin yttring av lemon curd med lavendel och enbär i ört och krydda. Tanniner med smått steniga inslag ger sötman ett mer återhållsamt och torrt temperament och det är som alltid småfarligt njutbart det hela.

Ännu mer njutbart blir det med den vackert grönskimrade Chartreuse du 9 Centenaire (Nr 40550, 599 kr, 47%, 700 ml) som såg dagens ljus för första gången 1984. Du 9 är elegant fyllig, komplex, rik och tydligt kryddig med nyanserade örter av timjan och lavendel. Sötman är generös som sig bör men samtidigt stringent och har en underbar saffran och citrushintad ton i sig. Det gör också att det är svårt att tröttna i intaget. Ja, det är fullkomligt hälsovådligt att ge sig i kast med denna… också.

Den stående och också den vackert grönskimrande klassikern Chartreuse Grön (Nr 86808, 549 kr, 55%, 700 ml) får vi aldrig heller glömma bort. Grunden till den ”klassiska” likören Chartreuse Verte, eller då Grön på svenska, skapades 1736, men fick sitt namn först 1838. För den som glömt hittar vi här bland annat underbart örtiga toner från av timjan, salvia och rosmarin. Sötman är påtaglig men det finns här också en stram, kryddighet som ger en lätt beska och balanserar både alkohol och sötma ursnyggt.

Alla tillgängliga Chartreuse på Systembolaget finner ni här >>

Vill du läsa och lära dig mer om Chartreuse? Ladda ner vår special här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING