Sprithörnan med chefredaktör Enquist – storlansering av Plantation 10:e oktober

Single Cask 2019. Foto: Danger Österlin

Till webblanseringen >>

Panama 27 YO Teeling Whiskey Cask  51,1%
Nr 40594 / 999 kr / 96p
Efter 25 års lagringstid i bourbonfat följt av 1,5 år i cognacsfat har slutblenden fått en sista lagring på 6 månader i Teeling whiskey cask. Känns det? Jo, Teelingfatet ger faktiskt nyanser i denna rom, bra sådana. Överlag en tokgod rom med perfekt balans mellan sötma och alkohol, fruktighet och fat. Elegant i strukturen och smooth kraft. Går lite åt karamelliserad mandarin, apelsin, aprikoshållet spetsat med vanilj, lakrits och viss tobak i avslut.  

Jamaica 1999 (MMW) Arran Whisky 46,7%
Nr 40590 / 1 099 kr / 95p
Lagring 17 år i bourbonfat, 2 år i cognacsfat och så slutpolish 1 år i Arran whisky fat. Intressant på pappret, intressant i gom. Bra tryck i pedalen inledningsvis trots mindre alkohol än föregångaren. Faten är distinkt oblyga men släpper greppet efterhand och ger spelrum åt frukt och krydda typ julörtiga och palmiga sådana. Mjuknar av fint mot avslut med en torr silkighet där tobak ger pondus. Lämnar gom med en smått syrlig, ananas och juicy känsla. Maritim sälta i känslan där jag illa fall tolkar in Arran-faten.      

Trinidad 1997 Kilchoman Whisky 45,2%
Nr 40589 / 849 kr / 96p
Lagring 15,5 år i bourbonfat, sedan flytt in i cognacsfat i 6 år. Här ges slutpunschen 4 månader i Kilchoman peated whiskyfat. Kanel och choklad och lite nötighet i exotisk apelsin och äppelfrukt färgar denna rom snyggt. Sanslöst cool karamelliserad sockersötma i ett stramt uppförande. Kryddkicken i avslut är helt rätt. Jävulskt läcker rom! Favorit.

Barbados 7yo Partizan Brewing Beer Cask by Alex Kratena 48,2%
Nr 40593 / 899 kr / 94p
Yngre romakt med 5 år i bourbonfat och 1 år i cognacsfat. Slutfinishen ges här 1 år i Partizian Brewing fat och faktum är att ölfaten defacto präglar doften. Det uppstår aromatiskt öljäst krydda doft i det hela. Annars i gom en rom i klassisk stil med fin transparens i kraften, arrak och kanderat, ljust socker liksom komplexitet i frukt och krydda vilket skapar en fin elegans här. Supersnygg balans med alkoholen och faten håller sig välanpassat i bakgrunden. Mycket trivsam rom. 

Guyana 2008 Zebra Cask  47,1%
Nr 40591 / 899 kr / 95p
Här har vi en lagringstid på 9,5 år i bourbonfat och 1 år i cognacsfat. Som krydda på moset ges rommen 6 månader i Zebra Cask. Doften suger tag i mig direkt med sina toner av smör, vanilj, arrak och sirap, superläckert! Också läckert i gom med sin kryddstrama, silkigt, lätt aromatiska kryddkraft där sötman följer doftspåren och viss tobak kliver fram i avslutet med hintar av karamelliserade körsbär och citrusfrukt. Och om ni undrar över zebra cask så är det fat gjort av stavar från använda bourbonfat alternerat med stavar från amerikan ”virgin oak”. 

Jamaica 2009 (CRV) Tokay Cask  42,6%
Nr 40588 / 899 kr / 93p
Bourbonfat i 7,5 år, cognacsfat 1 år och slutligen en avrundning i Tokay vinfat i 1,5 år. Mycket riktigt också mer vinös med tanke på slutlagringen i vinfaten liksom den mer på pappret ”försiktiga” alkoholen. Dock för det ingen rom mespropp, nej här föreligger en bra kryddskjuts, eleganta arraksspår, torrt rostad karamelliserad sötma, syrliga citrusvindar och körsbär. Elegant och gomfästande sak.  

Panama 2006 Muscat Cask  41,9%
Nr 40595 / 899 kr / 91p
Lagring i bourbonfat 10 år och efter det 2 år i cognacsfat: 2 år. Slutklämmen sker i muscat fat 1 år och det här är det svagaste kortet av dessa 9 rom. Den legering i nyanserna av arrak, lakrits, vanilj och choklad i sötman behöver mer styrka i alkoholen för att inte kladda ihop lite som det gör här. Det skymmer sikten en aning för rommens övriga egenskaper. Men tar vi oss förbi detta har vi en god, snäll rom med en elegant, torrt stram klang i avslut med tobak, krydda och chokladhintad honung.

Belize 2009 Wild Cherry Cask  44,1%
Nr 40592 / 899 kr / 94p
Lagring 5 år i bourbonfat och här den längsta lagringstiden i cognacsfat av de nio, med 4,5 år. Sedan, och jag älskar det, wild cherry cask i 6 månader, kan ju bli vad som helst. Det blir en galet skön, transparent och lättsamt fyllig inbjudande rom med arraks och ljust karamelliserad sockersötma där syrlig citrusfruktighet och kryddigt efterspel med bourbonfatens ljusa påverkan ger perfekt motspänst. Smygande tobaks och vaniljlakrits i de vinösa efterdyningarna. Lättdrucket men samtidigt inte ostrukturerat. Lagringstiden och fatkombinationen känns… äh va fan, det här är ju superflirtigt och charmigt! Just go for it och ha lite kul här och nu vettja…

Guatemala XO Amburana cask  50%
Nr 40587 / 899 kr / 95p
Lagring minst 10-11 år i bourbonfat och 1 år i cognacsfat. Slutlig uppsamling i Amburana fat (brasilianskt träslag) i 6 månader. Nötig honung, vanilj och arraksyttringar med viss agave i vindarna och med en sensuellt dov skymning i sig. Sedan kommer en mycket punchig romkänsla som smalnar av och glider in i en tropisk citrusfruktighet med silkig edge, kaktus och strandpalm i det gröna och elegant tobaksrök och krydda i slutrören. Ytterst stilfullt ljust och smakfull rom med stor sugande längd!  

Till webblanseringen >>