Hem Whisky & Bourbon Spritmuseum blir Årets Ölutvecklare

Spritmuseum blir Årets Ölutvecklare

av Livets Goda

Igår gick den åttonde upplagan av Restauranggalan, som arrangeras av branschtidningen R&S, av stapeln. Under Restauranggalan delas priser ut till personer, grupper, organisationer och företag som på olika sätt har utmärkt sig och varit förebilder för den svenska restaurangnäringen. Nominerade till Årets Ölutvecklare 2105 var Anders Hansson på Malmö Brewing, Det lilla köksbryggeriet, Göteborg Beer Week, Pelle Frost från All in Brewing och initiativtagare till Brewers Beer Bar och All in Beer Fest, Robin Johnander som driver Gamla Enskede bryggeri, samt Spritmuseum för utställningen ÖL och Ölbryggan. Det blev alltså Spritmuseum som drog det längsta strået. – Väldigt mycket har hänt sedan vi instiftade priset Årets Ölutvecklare för fem år sedan. Öl har alltid varit den svenska kulturdrycken nummer ett, men under senare år har intresset för ölet och dess historia ökat markant, vilket såklart är otroligt glädjande. Årets pristagare har verkligen lyckats inspirera ölsverige och sprida kunskap om ölkultur, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige. Juryns motivering Årets vinnare och Ölutvecklare har egentligen funnits sedan 1967, men startade i ny skepnad 2011. De säger själva att de vill påverka alla sinnen, och juryn kan inte annat än hålla med. 2015 har de sänkt procenten och höjt ambitionsnivån. Med ett nytänkande, utbildande och inspirerande angreppssätt har de helt klart lyckats påverka ölsverige. I bedömningen för Årets Ölutvecklare är det flera områden som juryn bedömer som viktiga. Dessa är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset är, förutom äran, en statyett och ett besök på Nya Carnegiebryggeriet. Årets jury bestod av: Jens Dolk – restauratör, dryckesexpert, skribent och författare Joel Linderoth – journalist och redaktör på Expressen Mitt kök Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent Anna Wallner – dryckesutbildare på Carlsberg Sverige Lisbeth Rauden – chefredaktör på tidningen Restauranger & Storkök Sanna Blomquist – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING