Hem NyheterNyhet WB S:t Andrews – en skotsk högtid med lång tradition

S:t Andrews – en skotsk högtid med lång tradition

av Livets Goda

Många har hört talas om högtidsdagen S:t Andrews men var kommer namnet ifrån och vad innebär det för många miljoner skottar som samlas för att fira denna dag? Häng med Ölkollen.se så ska de förklara detta fenomen lite närmare, och varför inte med en skotsk whisky i handen?

Visst känner många av oss till Skottlands blå-vita korsbeprydda flagga som vi sett inte bara på fotbollsplaner eller på statliga byggnader i Skottland utan det är även en flagga som till exempel används av den ryska flottan (blått kors på vit botten) och har en lång historia.

Om man ska ta det från början enligt bibelhistorien så härstammar namnet från den apostel som vi i Sverige kallar Andreas som var bror till Petrus och dessa var Jesus första lärjungar. Andreas och Petrus var fiskare så de fick i uppdrag att bli ”människofiskare”, de skulle alltså rekrytera nya följeslagare till guds skara.

Andreas eller sedermera S:t Andrew som han kom att kallas på engelska, predikade längs Svarta havet så långt bort som Kiev och har på så sätt blivit skyddshelgon både för Rumänien och Ryssland. S:t Andrew led sedan martyrdöden men han ansåg sig inte värdig samma typ av kors som Jesus hade lidit på utan valde ett X-format kors, det man sedan kom att kalla ett ”Andreaskors” och där har man grunden till de flaggor som bär symbolen.

S:t Andrews reliker spreds över Europa och väl valda delar hamnade på Skottlands östkust strax söder om Dundee och denna plats fick snabbt namnet S:t Andrews och blev en viktig plats för pilgrimer.

Sedan 900-talet är S:t Andrew Skottlands skyddshelgon och hans högtidsdag har firats sedan 1000-talet i Skottland. Det är dock först på 1800-talet som man har haft ett årligt firande den 30 november. Den senare tidens firande instiftades av skotska utvandrare i främst South Carolina i USA som ville ha en närmare förening med hemlandet och dess traditioner. S:t Andrew är så klart även fiskarnas skyddshelgon.

Om man känner för att vara med och fira denna urskotska högtid så kan man göra det på många sätt, till exempel genom att äta traditionell skotsk mat så som haggis eller lyssna på skotsk musik natten lång. Ett annat tips är att hälla upp Skottlands nationaldryck: whisky!

Här kommer några trevliga skotska dryckestips

Innis & Gunn – The Original – Ölet som startade allt >>

Föredömligt kvalitativt finlir i anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING